από την κοινωνική λειτουργό του «Θάλπος Αττικής» Ελένη Λάκη
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να θέσουμε επαγγελματικά όρια στα πλαίσια της εργασίας μας; Είναι κάτι εύκολο; Κάτι το οποίο έρχεται αβίαστα; Θα μας βοηθήσει πραγματικά στη καθημερινότητα μας;
Αυτά είναι ίσως κάποια απ΄ τα ερωτήματα που σκεφτόμαστε, όταν αναφέρουμε τον όρο επαγγελματικά όρια. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα μέσα στη διάρκεια του έτους κατά μέσο όρο, οι ώρες εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούν στις 2.080 ώρες εργασίας. Επομένως, η σημαντικότητα της σωστής οριοθέτησης των επαγγελματικών μας ορίων στον εργασιακό χώρο είναι κάτι το οποίο κρίνετε απαραίτητο. Προκειμένου να υπάρξει και να διατηρηθεί μια ισορροπημένη καθημερινότητα προστατεύοντας την ψυχική μας υγεία.
Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι όποιοι ολοένα μεταβάλλονται και εξελίσσονται, συντελούν στην διαμόρφωση μιας καθημερινότητας η οποία εναλλάσσεται μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι απαιτήσεις της οποίας, αυξάνονται και μεταφέρουν σ’αυτή αβίαστα άγχη και έγνοιες.
Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ορίων στο χώρο της εργασίας που μπορούν τα τεθούν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Τα όρια, όταν βρίσκονται σε υγιείς μορφές, είναι ευέλικτα και μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου ανάλογα με την επαγγελματική σχέση που δημιουργείται με τους συναδέλφους. Αναφορικά, κάποιες κύριες είναι: Τα φυσικά όρια (physicalboundaries), τα οποία αναφέροντα στα προσωπικά και σωματικά μας όρια, για παράδειγμα, η επιθυμία να υπάρξει μια χειραψία αντί για μια αγκαλιά ή μέχρι ποιο βαθμό αφήνουμε κάποιον να μας πλησιάσει. Τα συναισθηματικά όρια (emotionalboundaries), των οποίων η σημαντικότητά τους ορίζεται από την βοήθεια που προσφέρουν στη διαχείριση όλων των συναισθημάτων και των αντιδράσεων που βιώνονται στα πλαίσια της εργασίας, όπως για παράδειγμα η συναισθηματική διαχείριση από μια έντονη λεκτική σύγκρουση με έναν συνάδελφο. Τέλος, τα πνευματικά όρια (mentalboundaries) τα οποία εστιάζουν στην ψυχική και πνευματική υγεία και συμπεριλαμβάνουν σκέψεις, αξίες, πεποιθήσεις και επιλογές, για παράδειγμα, να μπορεί το άτομο να λέει «όχι» χωρίς τύψεις ή να υπάρχει σεβασμός στις πεποιθήσεις των άλλων χωρίς να προσπαθεί να επιβληθεί στις απόψεις τους.
Κατά συνέπεια, τα επαγγελματικά όρια λειτουργούν σαν ένα εργαλείο, χρειάζεται χρόνο, εξάσκηση, σωστή οριοθέτηση από την αρχή και συντήρηση καθ΄όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Είναι ένα πρότυπο το οποίο βοηθάει τόσο σε πρακτικά θέματα, όπως την αποσυμφόρηση από μια χαοτική κατάσταση, το άγχος, όσο και στο κομμάτι της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας. Προβάλλοντας την αναγκαιότητα της διατήρησης της ψυχικής μας υγείας και την αποφυγή μιας εργασιακής εξουθένωσης (burn out), η οριοθέτηση βάζει τα θεμέλια για μια ιδανικά ισορροπημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή, με το σωστό μοίρασμα του χρόνου μεταξύ της εργασίας, της οικογενείας, των φιλών και των προσωπικών ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων αναψυχής.
Πηγές:
https://www.masterclass.com/articles/boundaries-at-work
https://everhour.com/blog/average-working-hours/
https://ideas.ted.com/how-to-set-clear-work-boundaries-jayne-hardy/
Photo by Yan Krukau on Pexels