Μόνοι μπορούμε να καταφέρουμε τόσο λίγα, μαζί τόσα πολλά – είχε πει η Helen Keller επιδιώκοντας να εμπνεύσει, όπως άλλωστε έκανε και με τη ζωή της. Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών – Μη Κερδοσκοπικοί/Κυβερνητικοί Οργανισμοί, Σύλλογοι και Σωματεία, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και λοιποί φορείς – πρεσβεύουν ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία ζωής, τη δύναμη της συλλογικότητας για έναν καλύτερο κόσμο!
O Φορέας μας Θάλπος-Ψυχική Υγεία με όραμα τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες…

αναπτύσσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα

υλοποιεί προγράμματα & δράσεις ψυχικής υγείας προσαρμοσμένα για συγκεκριμένες ομάδες-στόχους

ενημερώνει και προάγει την ψυχική υγεία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων

ευαισθητοποιεί για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής υγείας και την εστίαση της προσοχής σε θέματα ψυχικής υγείας.

Στο έργο αυτό ξεχωριστή θέση κατέχουν οι άνθρωποι που με αγάπη προσφέρουν χρόνο, γνώσεις και πολύτιμη εμπειρία υποστηρίζοντας τον κοινωνικό σκοπό και τις δράσεις μας, οι εθελοντές μας!

Τί σημαίνει εθελοντισμός στο Θάλπος;

Οι εθελοντές μέσα από την υποστήριξη των δράσεων μας έχουν τη δυνατότητα να:

 • προσφέρουν σε κοινωνικές δράσεις της επιλογής τους
 • αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής
 • ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σε ένα περιβάλλον ελεύθερο και ασφαλές
 • αναπτύξουν τις προσωπικές τους ικανότητες
 • συνδεθούν με ανθρώπους που ενδιαφέρονται βαθιά για τον συνάνθρωπο και τον κόσμο

Με σεβασμό στην ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών προσφέρουμε:

 • ασφαλές & ελεύθερο περιβάλλον κοινωνικής δράσης
 • ενημέρωση, υποστήριξη και καθοδήγηση για τις εθελοντικές ενέργειες που αναλαμβάνουν
 • ελεύθερη έκφραση και ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ομάδας

Από τους εθελοντές μας αναζητούμε:

 • σεβασμό της φιλοσοφίας, των αξιών και των κανόνων λειτουργίας του Φορέα
 • ομαδικότητα και συνεργασία
 • συνέπεια και υπευθυνότητα σε ότι αναλαμβάνουν

Πώς μπορώ να βοηθήσω εθελοντικά σε Μονάδες ή δράσεις ψυχικής υγείας;

Αυτή τη στιγμή μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά στις Μονάδες Ψυχοκοινωνική Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής» και «Θάλπος Καλαμάτας», στο Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης ΘΑΛΠΟΣ – Κέντρο Υγείας Ιστιαίας/ B. Εύβοια, καθώς και στις ενεργές δράσεις ενημέρωσης και ψυχο-εκπαίδευσης της κοινότητας, στους ακόλουθους τομείς.

Εθελοντές Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης

Ομάδες δεξιοτήτων

Δημιουργικά εργαστήρια

Δραστηριότητες ευ ζην

Φιλία για την ψυχική υγεία

Καθημερινή διαβίωση

Mέσα από τις ομάδες που πραγματοποιούμε στις Μονάδες μας οι ένοικοι ενισχύουν τις δεξιότητες τους, κοινωνικοποιούνται και περνούν όμορφα τον χρόνο τους… Ομάδες μαγειρικής, κηπουρικής, δημιουργικών κατασκευών, λογοτεχνίας λειτουργούν σταθερά στις Μονάδες μας, στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς!
Oι κατασκευές αποτελούν αγαπημένη ασχολία στις Μονάδες Θάλπος, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα να μάθουμε, να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε! Τα θέματα που μας εμπνέουν, διάφορα… Εποχικά θέματα (Χριστούγεννα, Πάσχα, οι τέσσερις εποχές κ.λπ.), τα έργα μεγάλων ζωγράφων, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων. Μπορείτε να ενημερώνεστε και να συμμετέχετε στα τρέχοντα εργαστήρια ή ακόμα να προτείνετε τη δημιουργία κάποιου νέου εργαστηρίου.
H μουσική και ο χορός, η άσκηση, οι παραστάσεις εμπλουτίζουν τη ζωή στις Μονάδες μας, προσφέροντας μας χαρά και υγεία! Μπορείτε να μοιραστείτε τα ταλέντα και τις δεξιότητες σας για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων ευ ζην στις Μονάδες μας.
H ανάγκη του ανθρώπου για παρέα και επικοινωνία, τον ενδιαφέρον από άνθρωπο σε άνθρωπο, να μοιράζεσαι την προσωπική σου ιστορία είναι ότι πολυτιμότερο για όλους μας. Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να πιείτε το καφεδάκι σας με τους ενοίκους μας ή για να τους συνοδεύσετε σε μια βόλτα στην κοινότητα μαζί με τους επαγγελματίες μας!
οι Μονάδες μας, όπως και τα σπίτια μας, έχουν την καθημερινότητά τους. Το «Θάλπος Αττικής» και το «Θάλπος Καλαμάτας» είναι σπίτι για 34 ενοίκους συνολικά, οπότε και οι αντίστοιχες καθημερινές ανάγκες είναι αυξημένες. Η συντήρηση των κήπων μας, η παραλαβή και μεταφορά προϊόντων, η ανανέωση των κτιρίων μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προσφοράς για όσους το επιθυμούν!

Εθελοντές Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης

Ομάδα περιεχομένου για την ψυχική υγεία – αξιοποιούμε τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας του Φορέα για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν την καθημερινή ζωή, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ψυχική υγεία μας αφορά όλους! Επαγγελματίες που ασχολούνται με την ψυχολογία, την υγεία, την ευεξία, την οικογένεια, την κοινωνική πρόνοια, τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής ή τις εξελίξεις σε νέες τάσεις, έρευνες, μεθοδολογίες μπορούν να συνεισφέρουν εθελοντικά προσφέροντας πρωτότυπο περιεχόμενο.
Ομάδα κοινότητας – η δράση στην κοινότητα βρίσκεται στην καρδιά του Φορέα μας! Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση και ψυχο-εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού μέσα από δράσεις όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις, ομάδες ενίσχυσης & ενδυνάμωσης, webinars ή συμμετέχοντας σε κοινωνικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον (ομάδες αναδάσωσης, καθαρισμού κ.λπ.) και την κοινωνία (συλλογή από καπάκια για αγορά αναπηρικών αμαξιδίων). Μπορείτε να συμμετέχετε ως ομιλητές, να υποστηρίξετε τις ανάγκες διοργάνωσης ή να ενισχύσετε το μήνυμα μάς με την συμμετοχή και τη διάδοση των δράσεων μας!
Η ένταξη εθελοντών στις Μονάδες, τα εξειδικευμένα προγράμματα και τις δράσεις ψυχικής υγείας του Φορέα γίνεται σταδιακά, σε συνεργασία και με την εποπτεία των έμπειρων επαγγελματιών μας.

Βήμα 1

Συμπληρώνετε Αίτηση / Υ.Δ. εθελοντικής συμμετοχής

Βήμα 2

Σας καλούμε για να γνωριστούμε & σας ενημερώνουμε για την παρέμβαση μας

Βήμα 3

Αποστέλλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Βήμα 4

Παρακολουθείτε τις εισαγωγικές εκπαιδεύσεις εθελοντών

Βήμα 5

Τοποθετείστε στη δράση που θα απασχοληθείτε εθελοντικά & συνδέεστε με τον επαγγελματία αναφοράς σας

Βήμα 6

Εποπτεία & αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της εθελοντικής δραστηριοποίησης από τον επαγγελματία αναφοράς σας

Εάν επιθυμείτε να προσφέρετε εθελοντικά και να γίνετε μέρος της ομάδας Θάλπος, μπορείτε να στείλετε email (pressoffice@thalpos.org.gr) με την ένδειξη Ενδιαφέρον Εθελοντικής Συμμετοχής και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας! Εναλλακτικά, συμπληρώστε την φόρμα εδώ!