από την ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας» Εύη Τσικρικού
Στο άκουσμα του καλοκαιριού, οι πρώτες σκέψεις που προκύπτουν συνήθως σχετίζονται με χαλάρωση, ξεγνοιασιά, διακοπές και ξεκούραση. Για αρκετούς ανθρώπους και κυρίως γυναίκες επακολουθούν όμως ορισμένες σκέψεις, σχετιζόμενες με διατροφή/δίαιτα και την εξωτερική τους εικόνα με μαγιό. Αυτές οι σκέψεις, τις περισσότερες φορές, δεν είναι ευχάριστες.
Σύμφωνα με έρευνες, οι καλοκαιρινοί μήνες συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών και των καταστάσεων της ψυχικής υγείας. Συχνά παρατηρείται αύξηση του άγχους, της ματαίωσης, της σωματικής δυσαρέσκειας και του αρνητικού εσωτερικού διαλόγου. Αρκετοί είναι αυτοί που παραλείπουν γεύματα, το παρακάνουν με την άσκηση και ασχολούνται συνέχεια με το σώμα και το φαγητό τους. Παρότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι νέοι και κυρίως οι γυναίκες επηρεάζονται από αυτό, στην πραγματικότητα οι παράγοντες ευπάθειας του καλοκαιριού επηρεάζουν άτομα κάθε ηλικίας και φύλου.
Καταρχάς, όποιος ήδη αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή ή προβλήματα με την εικόνα του σώματός του ή μία ψυχική διαταραχή, το καλοκαίρι εύκολα θα αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιδείνωση. Η έλλειψη δομής του καλοκαιριού από πλευράς καθημερινού προγράμματος, μπορεί να προκαλέσει διατάραξη της ρουτίνας, γεγονός που με την σειρά του μπορεί να εντείνει τη δυσλειτουργία των συναισθημάτων και τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, τα άτομα αρχίζουν να κατακλύζονται από μηνύματα που προωθούν την ψευδαίσθηση ότι το καλοκαίρι τους θα είναι τέλειο, αν είναι και αυτά τέλεια και έτσι επιδιώκουν το τέλειο σώμα με ένα απελπισμένο είδος ενθουσιασμού. Συνήθως, όμως, αργά ή γρήγορα, ανακαλύπτουν ότι εξακολουθούν να είναι το ίδιο άτομο με τα ίδια προβλήματα.
Δεν είναι μόνο τα αποκαλυπτικά ρούχα που μπορούν να πυροδοτήσουν πολλές από τις αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις σχετικά με την εικόνα του σώματος. Τα ευάλωτα – και μη – άτομα περιτριγυρίζονται συνεχώς από ρετουσαρισμένα μοντέλα σε διαφημίσεις, δίαιτες και προγράμματα άσκησης παντού (τηλεόραση, περιοδικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Είναι αδύνατο λοιπόν η αποφυγή της σύγκρισης και της αμφιβολίας, ακόμα και για άτομα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Για πολλούς ανθρώπους, λοιπόν, το καλοκαίρι δεν είναι μία εποχή ξεγνοιασιάς αλλά περισσότερο μία εποχή συνειδητής ανεπάρκειας.
Η φράση «καλοκαιρινό σώμα» υπονοεί ότι τα σώματα πρέπει να φαίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο – που ευνοεί τα πιο αδύνατα σώματα – για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Ceara Calloway Cuthbertson, θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών. «Κυνηγάμε ένα στόχο βάρους ή την αισθητική του στόχου με μια ψευδή υπόσχεση ότι όταν το φτάσουμε, τότε θα μπορούμε να απολαμβάνουμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας, κάτι που δεν συμβαίνει», λέει ο Cuthbertson. «Είναι ένας μη ρεαλιστικός προσδιορισμός του να κερδίσεις την αποδοχή και το δικαίωμα να απολαύσεις το καλοκαίρι», αναφέρει ο Hornstein στο Verywell.
Ο όρος αυτός μπορεί να πυροδοτήσει τελειομανείς τάσεις, οδηγώντας συχνά σε έντονο άγχος όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αυτό-αντίληψη και την αυτό-αξία του ανθρώπου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να τους αναγνωρίζει και να φιλτράρει την επίδραση τους, ώστε να καταφέρει να μείνει μακριά από τις παγίδες της αυτό-εικόνας και να απολαύσει το καλοκαίρι του.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-tools/201206/the-body-in-summer
• https://www.hartsteinpsychological.com/summer-triggers-body-image-issues
• https://www.verywellhealth.com/mental-health-impact-of-summer-body-term-…
• https://www.verywellhealth.com/mental-health-impact-of-summer-body-term-…
Photo by Ron Lach on Pexels