από την κοινωνική λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου
Σε όλη μας τη ζωή, μαθαίνουμε τη σημασία της ομορφιάς και της εικόνας. Μεγαλώνουμε με «μηνύματα» που μας λένε ότι σε μία γυναίκα, η ομορφιά είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της. Ότι μία γυναίκα αν δεν γεννηθεί “πανεμορφη”, με την παγιωμένη έννοια της λέξης που εστιάζει σε συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αναμένεται και ενδέχεται να ξοδέψει χρόνο, χρήματα και μεγάλη προσπάθειά στο να το πετύχει. Οι ιστορίες που μας εξιστορούσαν ως παιδιά εξισώνουν την ομορφιά με την καλοσύνη και την «ασχήμια» με το κακό.
Σήμερα, τα πρότυπα ομορφιάς έχουν γίνει τόσο υψηλά, άκρως όμοια και συγκεκριμένα όπου μπορούν να επιτευχθούν τις περισσότερες φορές μόνο μέσω πλαστικής χειρουργικής και photoshop. Γιατί όμως οι γυναίκες όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το μη ρεαλιστικό πρότυπο, συχνά νιώθουν ντροπή και απογοήτευση; Τί είναι το «body neutrality»;
Η φιλοσοφία του «body neutrality» εστιάζει στις λειτουργίες ζωτικής σημασίας του σώματος, όπως είναι η αναπνοή, και όχι η εικόνα του. Συνδέεται σχεδόν με κάθε πτυχή της καθημερινότητας, ακόμα και με το φαγητό. Το σώμα σου είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που είσαι. Το σώμα σου στεγάζει το μυαλό και την καρδιά σου κρατώντας τα ασφαλή και μεταφέροντας τα σε όλο τον κόσμο.
Τι πρεσβεύει το Body Neutrality
- Τα σώματα δεν χρειάζεται να είναι αψεγάδιαστα
- Είναι ένα κίνημα που περιλαμβάνει όλους του τύπους σώματος
- Απορρίπτει τις ετικέτες
Ακόμα κι αν δεν αγαπάς το σώμα σου, δεν χρειάζεται ούτε να το μισείς. Δεν χρειάζεται να αγαπάς το σώμα σου για να είσαι ευχαριστημένος με αυτό. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Alison Stone «Συχνά πέφτουμε στην παγίδα του να λατρεύουμε ή να μισούμε τα σώματά μας με βάση την εξωτερική μας εικόνα και έτσι προκύπτει ένας τρόπος σκέψης όπου όλα είναι ασπρόμαυρα. Πιστεύω πως αυτό το κίνημα παρέχει την ευκαιρία για μία μέση κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική αποδοχή».
Εκεί λοιπόν που το body positivity πρεσβεύει το «νιώσε όμορφα με τον εαυτό σου γιατί είσαι όμορφη», το body neutrality διαφωνεί αναφέροντας ότι «το πώς νιώθεις με τον εαυτό σου δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική σου εμφάνιση».
Πρόσφατα, η Lizzo φωτογραφήθηκε και μίλησε στην Vogue για το ίδιο θέμα τονίζοντας: «Θέλω το σώμα μου να αντιμετωπίζεται ως κάτι νορμάλ. Δεν με ενδιαφέρει να λέω κοίτα αυτό το cool κίνημα, το να είσαι παχύς είναι body positive. Το να είσαι παχύς είναι απλά φυσιολογικό».
Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να βρει αγάπη εκεί που δεν υπάρχει. Το να λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να αγαπάμε το σώμα μας με εμμονικό τρόπο, ενδέχεται απλώς να δημιουργήσει μια άλλη παγίδα στην οποία θα πέσουμε επιδεινώνοντας την αγωνία μας και κάνοντας μας να αισθανόμαστε σαν να έχουμε αποτύχει.
Αποτελέσματα έρευνας από τον Εθνικό Οργανισμό Γυναικών του 2014 αναφορικά με την εικόνα του σώματος που έχουν γυναίκες έφερε στην επιφάνεια τα εξής:
- Το 53% των κοριτσιών στην Αμερική είναι «δυσαρεστημένα» με τα σώματά τους μέχρι την ηλικία των 13 ετών και το 78% στην ηλικία των 17 ετών
- Το 40-60% των κοριτσιών του δημοτικού σχολείου ασχολούνται με το βάρος τους
- Το 45,5% των εφήβων αναφέρει ότι σκέφτεται να κάνει χειρουργική επέμβαση και το 43,7% των γυναικών άνω των 60 αναφέρουν την αισθητική χειρουργική
- Το 46% των παιδιών 9-11 ετών έχουν δοκιμάσει να κάνουν τουλάχιστον μία φορά δίαιτα, 1 στις 100 γυναίκες μεταξύ 12 και 18 ετών παρουσίασαν διατροφική διαταραχή (ανορεξία)
- Το 90 % εκείνων που έχουν διατροφικές διαταραχές είναι γυναίκες μεταξύ 12 και 25 ετών
Έχοντας αφήσει πίσω μας το 2014, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι ενδεχομένως τα παραπάνω αποτελέσματα μάλλον θα έχουν αυξητική τάση στο σήμερα, εάν κρίνουμε όσα βιώνουμε καθημερινά.
Πώς να εξασκήσετε το Body Neutrality
- Τρώτε διαισθητικά: όταν είστε πεινασμένοι, φάτε. Όταν έχετε χορτάσει, σταματήστε να τρώτε χωρίς περιορισμούς, δίαιτα ή αρίθμηση θερμίδων
- Επιλέξτε γεύματα που σας αρέσουν και που χωνεύετε εύκολα
- Φορέστε ρούχα που σας αρέσουν και που νιώθετε άνετα
- Σίγαση ή κατάργηση παρακολούθησης λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σας κάνουν να αισθάνεστε περίεργα για το σώμα σας
- Ασκηθείτε για να νιώσετε καλά, όχι για να χάσετε βάρος. Επιλέξτε ασκήσεις που σας αρέσουν στην πράξη και τις κάνετε ευχάριστα και όχι καταναγκαστικά
- Αναγνωρίστε πώς το σώμα σας λειτουργεί καλά, π.χ. «τα πόδια μου μπορούν να με πάνε βόλτα στη γειτονιά», «ο εγκέφαλός μου μπορεί να λύσει μαθηματικά προβλήματα». Αναγνωρίστε πώς μπορεί το σώμα σας να μην λειτουργεί καλά σε άλλες ενέργειες, χωρίς ντροπή: «δεν μπορώ να σηκώσω βαριά πράγματα», «το σώμα μου δεν χωνεύει τα γαλακτοκομικά»
- Μην σχολιάζετε άλλα σώματα
Η εξάσκηση της ουδετερότητας του σώματος, σας βοηθά να έχετε μια υγιή σχέση με το σώμα σας χωρίς να προσπαθείτε να εξαναγκαστικά να το αγαπήστε (bodylove). Επικεντρωθείτε στην αποδοχή του σώματος σας και πώς σας εξυπηρετεί. Ακούστε τα σήματα που σας δίνει και επιλέξτε ότι σας κάνει να νιώθετε καλά.
Η αυτοεκτίμησή σας είναι πολύ μεγαλύτερη από την εικόνα του σώματός σας!
Δείτε τα άρθρα της θεματικής Σεπτεμβρίου:
Summer Body: Το στερεότυπο που μας στερεί την απόλαυση του καλοκαιριού – Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος «Θάλπος Καλαμάτας»
Το ψυχολογικό τραύμα στο σώμα μας – Ευτυχία Νικολοπούλου, Ψυχολόγος – χοροκινητική ψυχοθεραπεύτρια του «Θάλπος»
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Kατανοώντας την εικόνα του σώματος – Βασιλική Μωραΐτη, Εργοθεραπεύτρια «Θάλπος Αττικής»
Το σώμα ως μέσο επικοινωνίας – Μυρτώ Τσόμπο, Ψυχολόγος Κλιμακίου «Θάλπος Ιστιαίας»
Πηγές:
1) National Organization for Women. (2014, November 29).
2) https://now.org/now-foundation/love-your-body/loveyour-body-whats-it-all-about.
Photo by Inge Poelman on Unsplash
Inspiration:
I Weigh is about radical inclusivity, so that no one feels alone. Their job is to amplify, advocate, and pass the mic.