
από την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων του «Θάλπος» Ειριάννα Φασόλα
Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων, στελεχωμένη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό), παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και κοινωνικο-προνοιακής καθοδήγησης στους κατοίκους των Δήμων Μαραθώνος και Ωρωπού. Στόχος του κέντρου είναι η προσφορά πολύπλευρης βοήθειας προς τους εξυπηρετούμενους και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Βασικό εργαλείο των επαγγελματιών για την επίτευξη του σκοπού αυτού αποτελεί η διασύνδεση. Με τον όρο «διασύνδεση» εννοούμε τη συνεργασία του κέντρου με τους υπόλοιπους φορείς της κοινότητας, όπως οι τοπικές αρχές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η αστυνομία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι ιδιώτες επαγγελματίες της περιοχής αλλά και άλλοι φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (κέντρα ημέρας, οικοτροφεία κ.α.). Τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή τη συνεργασία είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο στα ίδια τα άτομα, όσο και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Η ανάπτυξη επαγγελματικής δικτύωσης δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης αλλά και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που πιθανώς να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Αξιολογώντας τις ανάγκες του ατόμου και γνωρίζοντας τις υπηρεσίες που υπάρχουν στην κοινότητα, το επιστημονικό προσωπικό μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη βοήθεια στον κάθε ωφελούμενο. Ανάλογα με το αίτημα και τις ανάγκες του, διαμορφώνεται ένα πλάνο δράσης σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Οι εξυπηρετούμενοι, με τη σειρά τους, δέχονται την υποστήριξη που χρειάζονται και ενημερώνονται για τις υπόλοιπες μονάδες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν, για όλες τις παροχές που δικαιούνται, αλλά και για εναλλακτικούς τρόπους δράσης προκειμένου να λάβουν τη βοήθεια που αναζητούν. Παράλληλα, η διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ των φορέων, καθιστά ευκολότερη και πιο άμεση την πρόσβαση των ατόμων σε πόρους και υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες όπως η ιατρική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη κ.α.
Η διασύνδεση αποσκοπεί ακόμη και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που υπάρχουν στην κοινότητα. Προσφέρει μια πιο συνειδητή και ενημερωμένη εικόνα για τις ανάγκες των πολιτών, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις στην πρόληψη και την εκπλήρωση των αιτημάτων τους. Γίνεται έτσι, εφικτή η παροχή συντονισμένης υποστήριξης και οργάνωσης κοινών προγραμμάτων δράσης.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης, ενδυναμώνεται η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των μονάδων, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και προάγεται ένα περιβάλλον ολιστικής πλαισίωσης των εξυπηρετούμενων. Η διαρκής ενημέρωση της κοινότητας από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για τις διαθέσιμες παροχές, η εξοικείωση και η ευαισθητοποίηση ενθαρρύνουν την αναζήτηση βοήθειας μειώνοντας σταδιακά το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Photo by John Barkiple on Unsplash: https://unsplash.com/photos/l090uFWoPaI