από την ψυχολόγο του “Θάλπος Αττικής” Μαρία Μακριδάκη
Το Doomscrolling αναφέρεται στην συνεχή και άσκοπη αναζήτηση και κύλιση, σερφάρισμα (scrolling) μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και σε άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης, πιο ειδικά, όταν ο χρήστης διαβάζει την μία αρνητική είδηση μετά την άλλη. Εξ ου και το “Doom” που αναφέρεται στην καταστροφή.
Γιατί όμως σερφάρουμε χωρίς τελειωμό μέσα σε ένα ωκεανό κακών ειδήσεων ενώ αναμφίβολα μας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα;
Σίγουρα το μανιώδες σερφάρισμα και ο εθισμός στο ίντερνετ δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ όμως αναφερόμαστε στην τάση να διαβάζουμε τραγικά γεγονότα το ένα πίσω από το άλλο ή να παρακολουθούμε μανιωδώς τις τραγικές εξελίξεις για ένα συγκεκριμένο δυσάρεστο γεγονός. Είναι επίσης γεγονός πως ο τρόπος που λειτουργούν οι αλγόριθμοι στο ίντερνετ, προτείνοντάς μας συνεχώς θέματα σχετικά με τις αναζητήσεις μας, επιτείνει το φαινόμενο.
Είναι αλήθεια πως η τάση στο να δίνουμε προσοχή στις κακές ειδήσεις πηγάζει από το ένστικτο της επιβίωσης. Είμαστε “προγραμματισμένοι” να μαθαίνουμε για τον κίνδυνο με σκοπό να τον αποφύγουμε για να αυξήσουμε της πιθανότητες επιβίωσης μας. Επιπρόσθετα, έχει να κάνει και με τον έλεγχο. Όσο πιο ανήσυχοι νιώθουμε τόσο περισσότερο προσπαθούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω μας και η ενημέρωση είναι ένας καλός και άμεσος τρόπος για να το πετύχουμε, μόνο που αυτό δυστυχώς μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και φόβο.
Τέλος, νομίζουμε ότι νιώθουμε καλά και ασφαλείς για τον εαυτό μας αν το κακό βρίσκεται εκεί έξω. ‘Όσο πιο πολύ θέλουμε επιβεβαίωση και να καθησυχάσουμε τις ανασφάλειες μας ότι όλα βαίνουν καλώς στη ζωή μας και ότι είμαστε ασφαλείς, τόσο πιο πολύ βλέπουμε την τραγικότητα εκεί έξω. Μόνο που η συνεχής έκθεση στο κακό έχει τοξικότητα. Επηρεάζει τον ψυχισμό μας, μας αγχώνει και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται άμεσα από αυτή την συνεχή τριβή με το δυσάρεστο, με το μίσος, το έγκλημα, το θάνατο και ενώ επιδιώκουμε τον έλεγχο στην ουσία βυθιζόμαστε στον τρόμο. Οι τραγικές εικόνες μπαίνουν μέσα μας όσο μακριά και αν εξελίσσονται.
Αν παρατηρείτε ότι έχετε πέσει θύμα και εσείς του Doomscrolling προσπαθήστε να βάλετε όρια στον εαυτό σας. Ανακατευθυνθείτε σε κάτι άλλο, αποσυνδεθείτε από το ίντερνετ. Είναι καλό να είμαστε ενημερωμένοι αλλά θα βοηθούσε πολύ ένα χρονικό όριο ημερήσιας ενημέρωσης. Αφιερώστε χρόνο για να δείτε κάτι αστείο, ευτυχώς το ίντερνετ είναι γεμάτο και από στιγμές που επιτρέπουν άφθονο γέλιο.
Σπάστε τον φαύλο κύκλο της τοξικότητας, δεν εθελοτυφλούμε απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα, όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό στην ζωή μας. Δεν μας βοηθάει η μονομερής βύθιση στον άγριο ρεαλισμό. Οι ευχάριστες ειδήσεις είναι και αυτές μέρος του πραγματικού κόσμου μας, ας αφιερώσουμε χρόνο και σε αυτές.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
https://www.bbc.com/worklife/article/20210226-the-darkly-soothing-compulsion-of-doomscrolling
https://www.cnbc.com/2022/02/25/how-to-stop-doomscrolling-when-tragedy-strikeswhat-you-could-focus-on-instead.html
Photo by Pixabay