από την ψυχολόγο της Κινητής Μονάδας για την Υποστήριξη Ενηλίκων του «Θάλπος» Ιζαμπέλα Κοτζαμπασάκη
Όταν νιώθεις ότι βυθίζεσαι στο σκοτάδι, όταν νιώθεις ότι το βάρος των προβλημάτων σου είναι τόσο ασήκωτο που δεν μπορείς να δεις την “φωτεινή” πλευρά της ζωής, … πάρ΄ το αλλιώς! “Δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε από το σκοτάδι εάν δεν το φωτίσουμε. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σκοτάδι ως εχθρό, αλλά ως μέρος του εαυτού μας που πρέπει να ανακαλύψουμε”, είπε ο Carl Jung στο βιβλίο του ” The Shadow and the Self” (Το σκιάχτρο και το Εγώ).
Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που το σκοτάδι μέσα σου σε έχει παραλύσει; Εδώ, στα όρια του Δήμου σου, υπάρχει για σένα μία νέα κοινωνική υπηρεσία, οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, που μεταφέρουν ένα ανεκτίμητο μήνυμα: δεν είσαι μόνος! Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας δραστηριοποιούνται στην κοινότητα με ένα βαθύ και γνήσιο κίνητρο που υπερβαίνει την απλή παροχή υπηρεσιών: να συμβάλουν στην ψυχική υγεία λειτουργώντας ως φάροι ελπίδας και μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι προσβάσιμη σε όλους και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Ο ρόλος τους διπλός: άμεση και εξατομικευμένη υποστηρικτική παρέμβαση με κατ’ οίκον επισκέψεις, αλλά και διαρκής παρουσία στην τοπική κοινωνία μέσα από μια σειρά συλλογικών δράσεων, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη σημασία της ψυχικής υγείας, στην άρση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα.
Σε μια εποχή με αυξημένες προκλήσεις, η ανασφάλεια, η εσωστρέφεια και τα ψυχικά αδιέξοδα ταλαιπωρούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας. Το έλλειμμα κρατικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας φιλοδοξεί να καλύψει ο θεσμός των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που εγκαινιάζεται στον Δήμο μας. Η Κινητή Μονάδα Ενηλίκων Μαραθώνα, εκτός από την άμεση παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, προετοιμάζει μια σειρά από δράσεις, η δυναμική των οποίων θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη συλλογικών αντιστάσεων απέναντι σε ψυχικά προβλήματα.
Οι δράσεις είναι μία ιδέα που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ενισχύει την έννοια του «μαζί», καθώς αναδεικνύει τη σημασία της συλλογικότητας, της αμοιβαίας υποστήριξης και της αλληλεγγύης στον κοινωνικό χώρο. Όταν αντιμετωπίζουμε προσωπικές προκλήσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, η ένταξη σε κοινότητες μπορεί να μας προσφέρει σημαντική συναισθηματική στήριξη και ψυχική ανακούφιση. Ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, συμμετοχή και δια-δράση μας σε ομάδες με ψυχαγωγικό χαρακτήρα συνδεδεμένες με την Τέχνη, το Θέατρο, τη Μουσική μπορούν να μας ενδυναμώσουν, παρέχοντας ένα αίσθημα συνδεσιμότητας και αναγνώρισης. Όταν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις συναντιούνται, σταδιακά «γνωρίζονται», αλληλεπιδρούν και μοιράζονται τις εμπειρίες τους, η αίσθηση της μοναξιάς μειώνεται και η ελπίδα ενισχύεται. Οι ομάδες υποστήριξης, ο ανοιχτός διάλογος και οι συναντήσεις ομάδων αυτοβοήθειας είναι μερικά από τα μέσα που μπορούν να οικοδομήσουν το αίσθημα του «ανήκειν» και τη ζεστασιά της κοινότητας σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Στο πλαίσιο ενός ανοικτού και ισότιμου διαλόγου, το κοινωνικό στίγμα που κάποτε συνόδευε τις ψυχικές διαταραχές αμβλύνεται και συνεπώς περισσότεροι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εκφραστούν, να ζητήσουν βοήθεια και να επικοινωνήσουν το πρόβλημα τους, αφού βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι, ούτε είναι οι μόνοι. Έτσι, διαχέεται στην κοινότητα η ιδέα ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας δεν είναι ένας μοναχικός αγώνας και ότι η κοινότητα μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο στη διαδικασία υποστήριξης και ανάρρωσης, παράλληλα με τη διακριτική και στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση των ειδικών.
Η Κινητή Μονάδα Ενηλίκων Μαραθώνα ξεκίνησε τις εργασίες της με ενθουσιασμό και καλεί κάθε έναν από εσάς να γνωρίσετε και να αξιοποιήσετε τη δύναμη της ομάδας. Σας προτρέπει ένθερμα μέσα από τη συμμετοχή σας στις δράσεις που προγραμματίζονται να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας θα αισθάνεται υποστηριζόμενος και συνδεδεμένος. Να διασφαλίσουμε ότι «κανένας δεν είναι μόνος»! Με αυτόν τον τρόπο ίσως καταφέρουμε ως τοπική κοινωνία να αξιοποιήσουμε όσα μας ενώνουν και να υποβαθμίσουμε όσα μας χωρίζουν. Ίσως καταφέρουμε έτσι να γίνουμε μια τοπική κοινότητα συναισθηματικά αυτοδιαχειριζόμενη, με διάθεση να αγκαλιάσει, να δώσει και να πάρει, να ακούσει και να πει, να εξελιχθεί.
Photo by Andres Ayrton: https://www.pexels.com/el-gr/photo/6551298/