από την ψυχολόγο του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη της Οικογένειας Μαριάννα Ζάγκα
Το Δέντρο της Ζωής είναι μια ψυχολογική τεχνική που έχει σκοπό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε τις ρίζες μας και να αναπτύξουμε την προσωπική μας αυτογνωσία. Εμπνευσμένο από την αρχαία ιδέα του Δέντρου της Ζωής που υπάρχει σε διάφορες παραδόσεις και πνευματικά συστήματα, αυτή η τεχνική επιτρέπει στον ανθρώπινο νου να αντιληφθεί τη ζωή ως έναν οργανικό, συνδεδεμένο και αναπτυσσόμενο οργανισμό.
Η ιδέα του Δέντρου της Ζωής είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από μια σειρά από εμπειρίες, συναισθήματα, πεποιθήσεις και αξίες που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όπως και στη φύση, οι ρίζες αντιπροσωπεύουν τις αρχικές μας εμπειρίες και πεποιθήσεις, τα κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις διάφορες πτυχές της ζωές μας και οι καρποί αντιπροσωπεύουν τις επιτυχίες, τις σχέσεις και την ευτυχία που ανθίζουν από αυτές τις εμπειρίες.
Η διαδικασία του Δέντρου της Ζωής συνήθως ξεκινά με τη δημιουργία ενός γραφήματος που απεικονίζει τη δομή του δέντρου. Ο θεραπευόμενος καλείται να συγκεντρωθεί και να ανασκευάσει τις σημαντικές εμπειρίες της ζωής του, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την παρούσα στιγμή. Αυτές οι εμπειρίες απεικονίζονται ως κόμβοι στο δέντρο, με τις πιο πρωτογενείς εμπειρίες να βρίσκονται στις ρίζες και τις πιο πρόσφατες στα κλαδιά και τους καρπούς.
Καθώς ο θεραπευόμενος ολοκληρώνει το γράφημα του Δέντρου της Ζωής αρχίζει να ανακαλύπτει μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ των εμπειριών του. Μπορεί να ανακαλύψει ποιες πεποιθήσεις ή συναισθήματα τον έχουν επηρεάσει θετική ή αρνητικά, ποιες συμπεριφορές έχουν αναπτυχθεί από τις εμπειρίες αυτές και πως μπορεί να αναπτύξει με μια πιο ισορροπημένη και ευημερούσα πορεία τη ζωή του.
Μέσω της τεχνικής του Δέντρου της Ζωής, ο θεραπευόμενος έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του, να αντιληφθεί την επίδραση τους στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Μέσα από αυτήν την αυτογνωσία, μπορεί να δρα πιο συνειδητά και να αξιολογεί τις επιλογές στη ζωή του, να αναγνωρίσει ποιες πτυχές του είναι αναπτυγμένες και ποιες χρειάζονται περεταίρω προσοχή και ανάπτυξη.
Τέλος, το Δέντρο της Ζωής είναι μια χρήσιμη ψυχολογική τεχνική, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε την προσωπική μας αυτογνωσία. Μέσω της ανάλυσης και της αναπαράστασης των εμπειριών μας με τη μορφή ενός δέντρου, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδρομή μας και να αναγνωρίσουμε τα δικά μας σημεία ανάπτυξης.
Βιβλιογραφία:
- Furth, G. M. (1970). The Tree of Life: An Exploration of Biblical Wisdom Literature. Westminster Press.
- Lawlor, R. (1989). Voices of the First Day: Awakening in the Aboriginal Dreamtime. Inner Traditions.
- Neumann, E. (2010). The Origins and History of Consciousness. Princeton University Press.
- Progoff, I. (1975). At a Journal Workshop: Writing to Access the Power of the Unconscious and Evoke Creative Ability. Dialogue House Library.
Schneider, A. L., & Krug, O. T. (2012). Eliciting metaphors and personal constructs to explore self-identity. Journal of Constructi