Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα δικαιώματα του Παιδιού κατοχυρώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1989 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σε 54 Άρθρα η Σύμβαση θέτει τα πρότυπα για την ευημερία των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, θρησκείας, αναπηρίας. Κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος και πρέπει να αναλάβει δράση, έτσι ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
Η ομάδα του Θάλπος πραγματοποίησε την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου ρεπορτάζ δρόμου σε κάποια κεντρικά σημεία της Αθήνας προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις του κοινού σε σχετικά ζητήματα.
Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού
Πιο συγκεκριμένα, ρωτήσαμε το κοινό κατά πόσον γνωρίζει ότι υπάρχει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Από τους 87 ερωτηθέντες, μόνο οι 32 γνώριζαν την ύπαρξή της. Οι 51 δεν το γνώριζαν και 5 άτομα δεν έδωσαν καμία απάντηση. Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπου ζητήσαμε από τους περαστικούς να μας αναφέρουν κάποια από τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατά την άποψή τους έχει ένα παιδί. Οι περισσότεροι από τους 87 ερωτηθέντες, ανεξάρτητα αν γνώριζαν για τη Σύμβαση ή όχι, κατάφεραν να αναγνωρίσουν κάποια από τα βασικά δικαιώματα των παιδιών όπως η ασφαλής διαβίωση, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εκπαίδευση, το παιχνίδι, η προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση, η ελευθερία λόγου/έκφρασης.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, μία υπόθεση που μας ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Με τον όρο παιδική κακοποίηση αναφερόμαστε σε όλες τις μορφές βίας που ασκούνται σε άτομα μικρότερα των 18 ετών. Συγκεκριμένα, η κακοποίηση μπορεί να πάρει τη μορφή της παραμέλησης ανηλίκου ή να είναι σωματική, σεξουαλική ή συναισθητική. Συχνά ασκείται από τους ίδιους τους γονείς, το συγγενικό-φιλικό περιβάλλον ή από άλλες μορφές εξουσίας όπως δάσκαλοι, προπονητές κλπ.
Σαν πολίτες έχουμε υποχρέωση να εμπλακούμε άμεσα αν αντιληφθούμε ότι ένα παιδί κακοποιείται, αναφέροντας το περιστατικό στην Αστυνομία ή τις κατά τόπους Εισαγγελικές αρχές ή σε κάποιο φορέα υποστήριξης όπως είναι οι αντίστοιχες τηλεφωνικές γραμμές στήριξης όπως για παράδειγμα η Εθνική Γραμμή SOS 1056 από το Χαμόγελο του Παιδιού.
Παρεμβάσεις σε περιστατικά κακοποίησης
Στα πλαίσια του ρεπορτάζ δρόμου επικεντρωθήκαμε στο θέμα της παιδικής κακοποίησης, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Συγκεκριμένα, το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει τους τρόπους παρέμβασης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων σε περίπτωση που γνώριζαν ότι ένα παιδί στον περίγυρό τους κακοποιείται. Είναι εντυπωσιακό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων από όλες τις ηλικιακές ομάδες θα απευθυνόταν πρωτίστως σε αρμόδιες αρχές, όπως η Αστυνομία ή στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές σε περίπτωση που γίνονταν γνώστες ενός τέτοιου περιστατικού.
Ανησυχητικές ενδείξεις σ’ ένα παιδί για ενδεχόμενη κακοποίηση
Τέλος, θελήσαμε να διερευνήσουμε ποιες ενδείξεις σ’ ένα παιδί θα προβλημάτιζαν τους ερωτηθέντες για ενδεχόμενη κακοποίηση. Η πλειοψηφία αναγνώρισε ως ανησυχητικό σημάδι το να κλείνεται ένα παιδί στον εαυτό του, να απομονώνεται και να παρουσιάζεται φοβισμένο, στενοχωρημένο ή να ξεσπάει συχνά σε κλάματα. Ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων ανέφερε ως ανησυχητική την ακραία αλλαγή στη συμπεριφορά ενός παιδιού καθώς και τα σωματικά σημάδια όπως οι μώλωπες. Επίσης, κάποιοι σχολίασαν ότι ο τρόπος που ένα παιδί αντιδρά στο άγγιγμα μπορεί να είναι ενδεικτικός της συναισθηματικής του κατάστασης όπως και το αν διατηρεί βλεμματική επαφή ή όχι. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι ένα παιδί που κακοποιείται μπορεί να ντρέπεται να κοιτάξει τους σημαντικούς άλλους στα μάτια. Τέλος, μία μερίδα του κοινού μας απάντησε ότι ένα σημάδι που θα τους κινητοποιούσε είναι να παρουσιάζει το παιδί σημάδια επιθετικότητας και αντιδραστικότητας.
Κλείνοντας, η παιδική ηλικία πέρα από ανέμελη περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να είναι και μια ιδιαίτερη ευάλωτη περίοδος, για το λόγο αυτό τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Όπως περιέγραψε πολύ ωραία μία από τους ερωτηθέντες μας ‘’Ένα παιδί γεννήθηκε για να γελάει, όχι για να κλαίει’’!
Ευχαριστούμε την Αναστασία για την υπέροχη ζωγραφιά!