Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Καλαμάτας», Αρετή Γλέζου
Η 6η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ), καθιερώθηκε από την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη το 2003.
Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων-Female Genital Mutilation (FGM), περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που συνεπάγονται μεταβολή ή τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς, ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εν λόγω ακρωτηριασμός, περιλαμβάνει «όλες εκείνες τις διαδικασίες μερικής ή ολικής αφαίρεσης των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή του γενικότερου τραυματισμού τους, για λόγους μη ιατρικούς.» Ο Οργανισμός επιβεβαιώνει, παράλληλα, ότι η διαδικασία δεν έχει οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, σηψαιμία, προβλήματα στην ούρηση και αργότερα πιθανές επιπλοκές κατά τον τοκετό και αυξημένο κίνδυνο θανάτων νεογέννητων.
Το FGM συνδέεται με παρεννοημένα πολιτισμικά ιδανικά, τα οποία περιλαμβάνουν την αφαίρεση των τμημάτων του σώματος, που θεωρούνται μη θηλυκά. Συχνά θεωρείται ένας τρόπος για να αυξηθεί η πιθανότητα γάμου ενός κοριτσιού.
Η διαδικασία είναι πιο συγκεντρωμένη σε 29 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι επίσης κοινή σε πολλές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ιράκ και του Πακιστάν, καθώς και μεταξύ ορισμένων ομάδων αυτοχθόνων στη Λατινική Αμερική, όπως και η Embera στην Κολομβία. Επιπλέον, ο ακρωτηριασμός των γυναικών, εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των μεταναστών, πληθυσμών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ζωντανές σήμερα, έχουν υποστεί κάποια μορφή ΑΓΓΟ (FGM).
Ο ΑΓΓΟ αποτελεί μέρος ευρύτερων πατριαρχικών πρακτικών, που έχουν τις ρίζες τους στην ανισότητα μεταξύ φύλων και αποσκοπούν στον έλεγχο των σωμάτων, της σεξουαλικότητας και των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Ο ΑΓΓΟ στερεί από τις γυναίκες και τα κορίτσια, το δικαίωμά τους στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα, στην απαλλαγή από τη βία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, στην απαλλαγή από τις διακρίσεις λόγω φύλου, στην απαλλαγή από τα βασανιστήρια και από σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση (END FGM, 2015α).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), ξεκινούν μια νέα, παγκόσμια, πολυετή πρωτοβουλία, που εστιάζεται στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) – την πρωτοβουλία Spotlight. Ένα κοινό σχέδιο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Ένα από τα ειδικά θέματα της πρωτοβουλίας Spotlight, αφορά τη σεξουαλική και τη φυλετική βία και τις επιβλαβείς πρακτικές στην υποσαχάρια Αφρική, οι οποίες περιλαμβάνουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Αντόνιο Γκουτέρες (Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών): «Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπόσχεται να βάλει τέλος σε αυτήν την πρακτική μέχρι το 2030.»
Πηγές:
END FGM (2015α): Ενημερωτικό Δελτίο 2: Ο ΑΓΓΟ ως Ζήτημα Φύλου και ΒΚΓ.
Un.org
www.unric.org
www.unesco.gr
uefgm.org
Π.Ο.Υ.(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
PHOTO CREDIT: Alexander Krivitskiy