από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το πέρας του χρόνου έρχεται η γήρανση η οποία οδηγεί τον άνθρωπο σε μία σταδιακή σωματική ύφεση, σε μία μόνιμη αδυναμία που καταλήγει σε γνωστική ανεπάρκεια και φυσικά, τον θάνατο. Αυτό είναι μία οπτική της πραγματικότητας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι η μοναδική.
Διανύοντας τον 21ο αιώνα, με το προσδόκιμο ζωής τα 82,1 χρόνια (για την Ελλάδα το 2018 ), με το ποσοστό των ανθρώπων στον πλανήτη που είναι άνω των 65 ετών να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το έτος 2050 και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού να είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, είναι πολύ άδικο να υπάρχει η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μεγαλώνοντας δεν έχει κάτι να περιμένει, κάτι να ανυπομονεί, κάτι να προσδοκά.
Σύμφωνα με την θεωρία του Erikson από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, δεν σταματάμε ποτέ να αναπτυσσόμαστε. Έτσι, όντας όλοι επικεντρωμένοι στη σωματική μας ανάπτυξη και στην μετέπειτα σωματική μας παρακμή, ξεχνάμε ότι συναισθηματικά συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η συναισθηματική μας ανάπτυξη μας κάνει πιο ευτυχισμένους όσο μεγαλώνουμε και μας εμπνέει να αφήσουμε πίσω μας μια κληρονομιά, να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας και να δούμε τον εαυτό μας ως μέρος της κοινωνίας αλλά και του κόσμου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες ασκούν μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο από τους νεότερους, πράγμα που τους επιτρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τις αρνητικές, αγχωτικές καταστάσεις. Μεγαλώνοντας είναι σε θέση να έχουν πιο ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις, αντιλαμβάνονται το βαθύτερο νόημα της ζωής και βιώνουν τις μικρές χαρές της χωρίς να αναλώνονται σε μικροπρέπειες ή υλικές ανάγκες.
Όσο πιο νέος είναι κάποιος τόσο περισσότερο αναλώνεται στα αρνητικά σχόλια των άλλων, ασκώντας κακή κριτική σε αυτούς αλλά και στον εαυτό του. Ωριμάζοντας όμως και έχοντας χτίσει την αυτοεκτίμηση του μέσα από τις εμπειρίες της ζωής, είναι λιγότερο πιθανόν να ασχοληθεί με αρνητικά σχόλια άλλων, πόσο μάλλον να εμπλακεί σε συγκρουσιακές καταστάσεις.
Το ότι μεγαλώνουν και τελικά γερνάνε οι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα χάσουν όλη την πνευματική τους οξύτητα και ανεξαρτησία. Αντιθέτως, αν το θελήσουν είναι σε θέση να μάθουν νέα πράγματα ή να ξεκινήσουν νέα χόμπι τα οποία μπορούν να τους προσφέρουν σκοπό και νόημα στην ζωή. Αν – αντί να παραιτηθούν από την ζωή και αφεθούν στην γήρανση – υιοθετήσουν ένα πιο ενεργό τρόπο ζωής, θα μπορέσουν να προφυλάξουν τον εαυτό τους από την μοναξιά και από άλλες δύσκολες συνθήκες της υγείας τους είτε σωματικές είτε ψυχικές. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που συνειδητοποιούν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από ότι νόμιζαν για να απολαύσουν την ζωή, είναι συχνά πιο ευτυχισμένοι από ότι υπήρξαν σε νεότερη ηλικία.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-right-side-40/202105/dump-your-misconceptions-aging
https://www.apa.org/news/press/releases/2009/08/aging-21st
https://www.umh.org/assisted-independent-living-blog/5-common-misconceptions-about-aging
Photo by Repent of Your Sins & Seek Lord Jesus on Unsplash