Μύθος πως το κάπνισμα λειτουργεί χαλαρωτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να είναι δείγμα προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Συγκεκριμένα σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι που θεωρούν ότι το κάπνισμα λειτουργεί χαλαρωτικά, οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη σε αντίθεση με τους μη καπνιστές.
Η έρευνα που έγινε από το University College London και την British Heart Foundation, εξέτασε σχεδόν 4.500 ανθρώπους, άνω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις καπνιστικές τους συνήθειες και την ψυχική τους υγεία. Πάνω από 18% των καπνιστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι έπασχαν από έντονο άγχος και κατάθλιψη, σε αντίθεση με το 10% των μη καπνιστών και το 11,3% των πρώην καπνιστών.
Οι καπνιστές μπορούν, ακόμα, και να αποτελούν την ίδια την πηγή άγχους, αφού η έρευνα έδειξε ότι οι μακροχρόνια πρώην καπνιστές, που είχαν καταφέρει να απαλλαγούν από αυτή τη συνήθεια για πάνω από έναν χρόνο, είχαν προφίλ άγχους και κατάθλιψης παρόμοιο με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας τρόπος για να ενισχύσει κανείς την ψυχική του υγεία.
«Η αντίληψη ότι ένα τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει το άγχος, είναι παρερμήνευση αυτού που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό το οποίο βιώνει κανείς όταν ανάβει ένα τσιγάρο είναι στην πραγματικότητα πρώτο σημάδι στερητικού συνδρόμου», αναφέρει ο Mike Knapton διευθυντής του British Heart Foundation. Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου είναι παρόμοια με το στρες. Το τσιγάρο μπορεί να κατευνάζει αυτά τα συναισθήματα και να νομίζετε ότι νιώθετε καλύτερα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν πρώτα σημάδια του στερητικού συνδρόμου νικοτίνης και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καπνίσματος», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Mike Knapton, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρυσι, το 1/3 των καπνιστών στην Αγγλία ισχυρίζονται ότι δεν κόβουν το κάπνισμα γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει τα επίπεδα άγχους, ενώ στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο.
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι αντίθετοι στην χρήση εθιστικών συνηθειών για να βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να τους βοηθήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να υιοθετήσει κανείς υγιείς συνήθειες που θα τον βοηθήσουν να μειώσει το άγχος.
Διαβάστε ακόμα:
Εάν είστε έγκυος και καπνίστρια, κατεβάστε τώρα τον οδηγό αυτοβοήθειας διακοπής καπνίσματος στην εγκυμοσύνη