από την εργοθεραπεύτρια του “Θάλπος Αττικής” Βασιλική Μωραΐτη
Μιλώντας για εθελοντισμό ή εθελοντική εργασία αναφερόμαστε σε κάθε δραστηριότητα που στόχο έχει την παροχή βοήθειας ή υποστήριξης χωρίς την ύπαρξη υλικού ή άλλου ανταλλάγματος. Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί απλώς μια πράξη, αλλά αφορά σε μια στάση ζωής, η οποία διέπει ολόκληρη την ύπαρξη του ατόμου. Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι σαφώς γνωστά και πολλαπλά με κύρια, την συναισθηματική ικανοποίηση και πλήρωση καθώς και το αίσθημα του ανήκειν που προκύπτουν μέσα από την συνεισφορά. Ιδιαίτερα όταν αυτός αφορά και ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με σωματικές και ψυχικές αναπηρίες ή κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, τότε το αίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς και η ικανοποίηση είναι αδιαμφισβήτητης σημασίας.
Ο εθελοντισμός στον κλάδο της Εργοθεραπείας, μπορεί να μην αφορά αποκλειστικά σε αυτήν αλλά να πραγματοποιείται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας μιας δομής ψυχικής υγείας. Αυτό παρέχει στα άτομα που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές την ευκαιρία, να εργαστούν σε ένα ομαδικό πλαίσιο ή σε μια πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα και να αποκτήσουν μια πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τους φοιτητές επιστημών υγείας, κλινική εμπειρία που θα τους φανεί χρήσιμη τόσο για την εργασία τους ως εθελοντές αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους. Ακόμα, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες και για όσους δεν σχετίζονται άμεσα με τον τομέα της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας αλλά επιθυμούν να προσφέρουν με κάποιον τρόπο.
Πριν την εκάστοτε εθελοντική προσφορά, είναι σημαντική η προετοιμασία του εθελοντή είτε αυτός σχετίζεται με κάποιον τρόπο με τον κλάδο είτε απλώς ενδιαφέρεται για θέματα ψυχικής υγείας. Η προετοιμασία αυτή είναι σημαντική τόσο για το ίδιο άτομο που προτίθεται να γίνει μέρος της ομάδας, όσο και για τους ωφελούμενους, οι οποίοι πρόκειται να υποδεχτούν ένα νέο άτομο στην καθημερινότητα τους. Έτσι η όλη διαδικασία αυτής της προετοιμασίας μπορεί να περιλαμβάνει την ενημέρωση, την αξιολόγηση των δεξιοτήτων, των ενδιαφερόντων, της εκπαίδευσης και την συζήτηση των αναγκών και στόχων των εθελοντών, έτσι ώστε οι προσδοκίες και οι ικανότητες του εκάστοτε εθελοντή να συμβαδίζουν με τις ανάγκες και το όραμα του κάθε φορέα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετέχει κανείς εθελοντικά σε δραστηριότητες που συντονίζονται από τον υπεύθυνο εργοθεραπευτή της εκάστοτε δομής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα προτεινόμενων δράσεων θα μπορούσαν να είναι:
• Προγράμματα κοινωνικής επανένταξης και κοινωνικοποίησης
• Συμμετοχή σε κατασκηνώσεις για άτομα με αναπηρία
• Συνοδεία σε εξωτερικούς περιπάτους ή εργασίας
• Συμμετοχή σε ομάδες απασχόλησης μαζί με τον υπεύθυνο Εργοθεραπευτή
• Προετοιμασία ειδών για την οργάνωση εορτών π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα
• Συμμετοχή στην διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων στην κοινότητα
• Συμβολή στην συντήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της εκάστοτε δομής (π.χ περιποίηση κήπου)
Με όποιον τρόπο επιλέξει κάποιος να συμβάλει στο έργο ενός φορέα ψυχικής υγείας και δη στον τομέα της εργοθεραπείας τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η ιδέα ότι μπορείς με μια απλή πράξη να κάνεις την ζωή κάποιου λίγο πιο όμορφη, είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορεί να λάβει κανείς από το όμορφο ταξίδι του εθελοντισμού.