από την ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας» Εύη Τσικρικού
Το άγχος είναι μια φυσική σωματική και ψυχική αντίδραση στις εμπειρίες της ζωής. Όλοι εκφράζουν άγχος ανά διαστήματα. Οτιδήποτε σχετικό με την καθημερινότητα ενός ανθρώπου όπως η εργασία και η οικογένεια μέχρι σοβαρά γεγονότα της ζωής, όπως μια ασθένεια, ο πόλεμος ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει άγχος.
Σε άμεσες, δυνητικά σοβαρές καταστάσεις, το άγχος μπορεί να είναι φανεί ευεργετικό για την υγεία, διότι μπορεί να βοηθήσει το άτομο να τις αντιμετωπίσει. Για την ακρίβεια, το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής και προετοιμάζουν τους μύες σας να ανταποκριθούν.
Το ανθρώπινο σώμα είναι καλά εξοπλισμένο για να χειρίζεται το στρες σε μικρές δόσεις όμως. Όταν το στρες γίνεται χρόνιο, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα. Εάν η ανταπόκριση του ατόμου στο στρες δεν υποχωρεί και συνεχίζει την “ πυροδότηση” και τα επίπεδα στρες παραμείνουν υψηλά πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο για την επιβίωση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία του ανθρώπου.
Όταν το άγχος αρχίζει να παρεμβαίνει στην ικανότητα να ζει κάποιος μια φυσιολογική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο. Όσο περισσότερο διαρκεί το άγχος, τόσο χειρότερο είναι για το ψυχική και σωματική του ευεξία. Μπορεί για παράδειγμα να αισθάνεται κουρασμένος, ανίκανος να συγκεντρωθεί ή ευερέθιστος χωρίς καλό λόγο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού ή άλλες μορφές άγχους και ανησυχίας. Τα συμπτώματα του στρες μπορεί να επηρεάζουν την υγεία ατόμου, παρόλο που μπορεί να μην το συνειδητοποιεί. Μπορεί να νομίζει ότι κάποια ασθένεια ευθύνεται για αυτόν τον ενοχλητικό πονοκέφαλο, τη συχνή αϋπνία ή τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία αλλά στην πραγματικότητα να είναι το άγχος η αιτία.
Επιπλέον, το χρόνιο στρες προκαλεί σημαντική φθορά στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ευεξία του ανθρώπου. Επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μυοσκελετικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του ενδοκρινικού, του γαστρεντερικού, του νευρικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Σημαντικό πρόβλημα σχετικά με το άγχος είναι επίσης ο τρόπος διαχείρισης του. Για παράδειγμα, εάν o τρόπος διαχείρισης του άγχους είναι το κάπνισμα, η χρήση παράνομων ουσιών, η υπερφαγία, ο τζόγος, η υπερκατανάλωση ή το επικίνδυνο σεξ, τότε το θα προκληθούν περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα.
Εάν πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε το άγχος της ζωής επηρεάζει τη σωματική σας υγεία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με ειδικό ώστε να προχωρήσετε σε αλλαγές ωφέλιμες για το σώμα και το μυαλό σας.
Χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση του στρες στην καθημερινότητα δίνει η εργοθεραπεύτρια του “Θάλπος Αττικής” Βασιλική Μωραΐτη: https://thalpos.org.gr/el/nea-typos/nea-arthra/41-ergotherapeytikes-symv…
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-anxiety-depression
- https://www.apa.org/topics/stress/health
- https://www.apa.org/topics/stress/body
- https://www.healthline.com/health/stress/effects-on-body#Sexuality-and-r…
Photo by Pedro Figueras on Pexels