από την ψυχολόγο του Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων Αναστασία Ραράκου
Φαντάσου να βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο με ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, περιστοιχισμένος από τα αγαπημένα σου πρόσωπα πίνοντας ένα γευστικό ποτήρι κρασί. Ο ρυθμός της ζωής στιγμιαία μοιάζει να επιβραδύνεται και αφήνεσαι στο αίσθημα της χαλαρότητας που περιβάλλει την ατμόσφαιρα, απολαμβάνοντας παράλληλα τον εαυτό σου στη στιγμή.
Ξαφνικά ακούς τον ήχο του κινητού – που βρίσκεται σε περίοπτη θέση κάπου στο τραπέζι και σε μικρή απόσταση από σένα – είναι μήνυμα από τη δουλειά και σου ζητούνται παραπάνω πληροφορίες για ένα πρότζεκτ που έχεις αναλάβει. Αμέσως, κύματα άγχους σε διαπερνούν και αισθάνεσαι την έντονη ανάγκη να απαντήσεις, να διευκρινίσεις άμεσα και με ό,τι ψυχική ενέργεια σου έχει απομείνει, να εκτελέσεις το καθήκον σου απέναντι στον ανώτερό σου και να δείξεις πόσο άξιος εργαζόμενος είσαι.
Ο όρος always-on αναφέρεται στη συνεχή διαθεσιμότητα του εργαζόμενου και αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα της απομακρυσμένης τεχνολογίας μεν, κατά την περίοδο της πανδημίας αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην εξ αποστάσεως εργασία δε. Εκείνη τη περίοδο που όλοι είχαμε εισχωρήσει στη ζώνη του λυκόφωτος, η εξ αποστάσεως εργασία προσέφερε ένα reality check και το πλέον θετικό ήταν πως είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε παραγωγικοί όπου και αν βρισκόμασταν, όποια ώρα της ημέρας και αν επιλέγαμε.
Στο επακόλουθο διάστημα κατά την επιστροφή στην κανονικότητα, μεταφέρθηκε και η ανάγκη για συνεχή συνδεσιμότητα. Μαζί με αυτή, μεταβιβάστηκαν η έλλειψη ξεκάθαρου εργασιακού ωραρίου καθώς και η έντονη δυσκολία για τους εργαζόμενους να αποσυνδεθούν από την εργασία τους, κάτι που ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση του στρες, αυξημένο κίνδυνο για burnout και αντίκτυπους στη σωματική υγεία. Η συνεχής πρόσβαση σε πληροφορίες και εργαλεία σχετικά με την εργασία μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερη την ‘αποσύνδεση’ και τη χαλάρωση, οδηγώντας σε αισθήματα άγχους και πίεσης.
Έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη -σχεδόν καταναγκασμό – να μπαίνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχεις το mail ή και τα μηνύματα σου; Αισθάνεσαι ίσως ότι η δουλεία φαίνεται σα να μη σταματά ποτέ και πως πάντα υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να γίνει; Στην πραγματικότητα αυτή είναι η αλήθεια. Η δουλειά ποτέ δε τελειώνει και η συνεχής πίεση ώστε να επιτύχεις στα καθήκοντα σου, κάνουν πιο δύσκολο το να απολαύσεις άλλα κομμάτια της προσωπικής σου ζωής. Θα σου καταθέσω όμως κάτι: Δε χρειάζεται να είναι έτσι! Απλά επειδή υπάρχει η τεχνολογία και τα μέσα ώστε να είμαστε always-on, δε σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο· για την ακρίβεια, η αποσύνδεση από αυτή τη συνθήκη είναι αυτή που μπορεί να επιφέρει καλύτερη συγκέντρωση, αυξημένη παραγωγικότητα και γενικότερη ευεξία.
Για να επιτύχουμε λοιπόν μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είναι σημαντικό να καθορίσουμε τα όρια μεταξύ του επαγγελματικού και του προσωπικού μας χρόνου, να δημιουργήσουμε ρουτίνες που υποστηρίζουν την ευημερία μας και να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και τεχνικές παραγωγικότητας που μας βοηθούν να μεγιστοποιήσουμε τον χρόνο μας.
Photo by Vlada Karpovich: https://www.pexels.com/el-gr/photo/7903142/