Το έχουμε πάθει όλοι. Κάτι αρνητικό κολλάει στο μυαλό μας και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε
Μπορεί να είναι ένα λάθος στη δουλειά, ο τσακωμός με ένα φίλο ή οικονομικά προβλήματα.
Λοιπόν ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε – και οι έρευνες συμφωνούν μαζί μας- ότι η προσπάθεια να απλά να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις ή τα άγχη από τη σκέψη σας δεν πρόκειται να πετύχει.
Ευτυχώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να πετύχετε το ζητούμενο αποτέλεσμα και τις έχει αναλύσει ήδη από το 2011 το περιοδικό American Psychologist.
1. Πως να σκεφτείτε κάτι άλλο
Ακούγεται τόσο απλό αλλά και δύσκολο μα δεν είναι ακατόρθωτο. Διαβάστε ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο. Αν δεν τα καταφέρνετε, βγείτε μία βόλτα από το σπίτι και απλά περπατήστε στις βιτρίνες χωρίς να αγοράσετε κάτι. Πάρτε ένα καλό φίλο στο τηλέφωνο αλλά αποφύγετε να μιλήσετε για αυτό που σκέφτεστε ή βάλτε ένα αγαπημένο σας ρυθμικό τραγούδι. Στο τέλος θα ξεγελάσετε τη σκέψη σας και θα ηρεμήσετε.
2. Αναβάλετε τις αρνητικές σκέψεις
Προσπαθώντας συνεχώς να μη σκέφτεστε κάτι, τελικά αυτό επανέρχεται στο μυαλό σαν μπούμερανγκ. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας. Δώστε του ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Πείτε λοιπόν στον εαυτό σας: Θα ασχοληθώ με αυτό σε μία ώρα ή αύριο το πρωί. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος μπορεί να τοποθετήσει τις αρνητικές σκέψεις σε ένα κουτάκι «Για αργότερα» και τελικά σας αφήνει στην ησυχία σας.
3. Η παράδοξη θεραπεία
Για να μην έχετε αρνητικές σκέψεις ένας τρόπος είναι να τις αντιμετωπίσετε καταμέτωπα. Επικεντρωθείτε σε αυτό που σας αγχώνει και αναλύστε το λογικά. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η αντιμετώπιση, της απευθείας έκθεσης στο πρόβλημα, σταδιακά μπορεί να σας απελευθερώσει από κάθε λογής αρνητισμό ή φόβο. Οι ίδιοι λένε φυσικά ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι και για τους πολύ ευαίσθητους.
4. Αποδεχτείτε και προχωρήστε
Ναι λοιπόν! Προσβάλατε κάποιον στο γραφείο ή κάνατε λάθος σε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο.
Πόσες ώρες θα σας τρομάζει; Αν προσβάλατε ένα συνάδελφό σας πάρτε την απόφαση να του ζητήσετε συγνώμη την επόμενη ημέρα. Αν γράψατε κάτι λάθος στις εξετάσεις πείτε στον εαυτό σας «δεν πειράζει, αν έχω κοπεί θα το ξαναδώσω δεν χάθηκε ο κόσμος»
5. Γράψτε γι’αυτό
Ακούγεται παράξενο αλλά αν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε το θέμα κατάματα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να γράψετε τα γεγονότα και να τα δείτε μπροστά σας. Αν δεν έχετε κάποιον απέναντί σας να του μιλήσετε, εκφραστείτε δυναμικά πάνω στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή. Εχει αποδειχθεί ότι η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας, αρχικά στον ίδιο μας τον εαυτό, είναι μία πολύ καλή τεχνική αντιμετώπισης για τις φοβίες μας.
Σημείωση: Όλες οι παραπάνω προτάσεις έχουν προέλθει από διεθνείς έρευνες αλλά και πειραματικές τεχνικές και αποτελούν ιδέες αλλά επ’ουδενί προτάσεις θεραπείας.