από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Τόσο το σώμα όσο το μυαλό και η ψυχή μπορεί να ασφυκτιούν πολλές φορές υπό το βάρος τοξινών αλλά και τοξικών συναισθημάτων. Μία ειδική διατροφή είναι η σύνηθες λύση για το σώμα που βρίσκεται σε συμφόρηση, ενώ ο διαλογισμός έχει θετική επίδραση στην καταπράυνση του μυαλού από δυσάρεστες σκέψεις και έγνοιες. Αυτό όμως που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι η σημασία της ψυχικής αποτοξίνωσης και πόσο ευεργετική μπορεί να είναι για τη γενικότερη ευεξία του ατόμου όταν αυτό κατακλύζεται από άγχος και συναισθηματική δυσφορία.
Τα συναισθήματα είναι χρήσιμα γιατί προσφέρουν στον άνθρωπο έναν τρόπο να βιώνει σε όλο το φάσμα την σημασία του να είναι ζωντανός. Χάρη στα συναισθήματα μπορεί ο άνθρωπος να εκτιμήσει αυτό του προσφέρει ο καθένας, από τη λύπη μέχρι τη χαρά. Πολλές, όμως, είναι οι φορές που όντας πολύ απασχολημένος, αποφεύγει να τα αντιμετωπίσει και τα “βάζει” στην άκρη, με αποτέλεσμα την συσσώρευση τους. Και κάπως έτσι αρχίζει να δυσκολεύεται στην διαχείριση τους και να αντιδρά υπερβολικά σε καθημερινές καταστάσεις ή στον αντίποδα να εκδηλώνει πλήρη απάθεια.
Η ιδέα της συναισθηματικής ή ψυχικής αποτοξίνωσης δεν αφορά τόσο την απομάκρυνση όλων των αρνητικών συναισθημάτων που έχει το άτομο, αλλά περισσότερο να απαλλαχθεί από τα καταπιεσμένα συναισθήματα που το κρατούν στάσιμο. Αφήνοντας το, με αυτόν τον τρόπο, ελεύθερο να μπορεί να επεξεργάζεται και να βιώνει την πληθώρα συναισθημάτων του με υγιή τρόπο.
Για να καταλάβει κάποιος αν χρήζει ψυχικής αποτοξίνωσης, θα πρέπει να ελέγξει ο ίδιος τις τυχόν ενδείξεις. Αν πχ νιώθει διαφορετικά τον τελευταίο καιρό και όλα τα βιώνει πιο βαριά και έντονα από όσο θα έπρεπε. Κάποια σημάδια είναι, επίσης, οι αϋπνίες ή οι συχνοί εφιάλτες και μία έντονη κυκλοθυμία ή ανεξέλεγκτη ευερεθιστότητα που να οδηγεί σε ξεσπάσματα οργής. Μπορεί να νιώθει τρομερή πίεση όταν καλείται να πάρει αποφάσεις και να βάζει τα κλάματα με το παραμικρό. Συχνά παρατηρείται έλλειψη κινήτρου, “κόλλημα” στο παρελθόν, μειωμένο ενδιαφέρον για πράγματα που παλιότερα απολάμβανε και τάση να αποφεύγει ακόμα και τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Για να προετοιμαστεί σωστά αυτός που θέλει να προχωρήσει σε συναισθηματική κάθαρση, καλό θα ήταν πρώτα να βελτιώσει την σωματική του κατάσταση με καθημερινή κίνηση, καλή ενυδάτωση, επαρκή ύπνο, υγιεινή διατροφή και αποχή από αλκοόλ και καφεΐνη. Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η ενίσχυση της συναισθηματικής του ευεξίας.
Αυτό μπορεί να γίνει, καταρχάς, με το να διαθέσει λίγο χρόνο στον εαυτό του. Έστω και μία νύχτα απομονωμένος, μακριά από όσα τον πιέζουν και τον καταβάλλουν μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βοηθητική. Δεν χρειάζεται να κάνει ανάλυση των όσων νιώθει και σκέφτεται και μόνο η αναγνώριση και αποδοχή αυτών που νιώθει, μπορούν να συμβάλλουν στην απελευθέρωση από αυτά.
Επίσης, μία αλλαγή στο οικιακό περιβάλλον μπορεί να δώσει μία νότα ανανέωσης στην διάθεση του ατόμου. Ταυτόχρονα η μετατροπή του χώρου του σε πιο ευχάριστο και χαλαρωτικό θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της όποιας συναισθηματικής υπερφόρτωσης προκύψει.
Η δραστηριοποίηση με χόμπι πάντα βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης. Η προσήλωση μάλιστα σε μία δημιουργική ή ευχάριστη δραστηριότητα αποδεδειγμένα συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχο-συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου, πόσο μάλλον όταν περιλαμβάνει την παρέα αγαπημένων προσώπων.
Τέλος, στην περίπτωση που η δυσκολία διαχείρισης τους άγχους αποτελεί το βασικό ζήτημα του ατόμου, είναι πολύ πιθανόν η προσπάθεια για ψυχική αποτοξίνωση να μην αποδώσει. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί τα άγχη του πιο αποτελεσματικά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- https://www.piperwai.com/blogs/posts/signs-you-need-an-emotional-detox-and-how-to-do-it
- https://psychcentral.com/blog/emotional-detox-3-ways-to-cleanse-yourself-of-stagnated-emotions#1
- https://www.thirteenthoughts.com/how-to-do-a-mental-cleanse/
Photo by Max van den Oetelaar on Unsplash