από την κοινωνική λειτουργό του “Θάλπος Καλαμάτας” Αρετή Γλέζου
Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά αποτελούν οικουμενικές γιορτές. Συνήθως είναι συνυφασμένες με “μαγεία”, λάμψη, ανταλλαγή δώρων, στολίδια, φώτα και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια.
Γιορτάζονται όμως παντού το ίδιο;
Στην Ιαπωνία γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων ως γιορτή των ερωτευμένων. Το μενού περιλαμβάνει σοκολατάκια, ανταλλαγές ακριβών κοσμήματων και ρομαντικά ραντεβού. H αλήθεια βέβαια είναι πως στην Ιαπωνία ο χριστιανισμός δεν είναι και τόσο διαδεδομένος. Έτσι οι Ιάπωνες εισήγαγαν από τη Δύση ό,τι τους άρεσε σχετικά με τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, τα δώρα δεν τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, αλλά ο Χοτεϊόσο, ένας θεός των βουδιστών που φέρνει καλή τύχη.
Στην Τζαμάικα δίνουν μεγάλη σημασία στο μενού, το οποίο περιλαμβάνει κέικ με φρούτα που τα έχουν προηγουμένως μουσκέψει για μήνες σε ρούμι! Με το δίκιο τους οι Τζαμαϊκανοί σκέφτονται ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι λόγος για να αλλάξουν τις συνήθειες τους κι έτσι γιορτάζουν τραγουδώντας κάλαντα και μένοντας στα σπίτια τους με συγγενείς και φίλους.
Στην Αυστραλία η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ούτως ή άλλως εορταστική μιας και συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές των σχολείων που ξεκινούν περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου. Τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά έθιμα, έχουν τροποποιηθεί για να ταιριάζουν με τις καιρικές συνθήκες Και ακριβώς επειδή τα Χριστούγεννα πετυχαίνουν τους Αυστραλούς μέσα στο καλοκαίρι, δεν είναι καθόλου σπάνιο να γιορτάζουν κατασκηνώνοντας σε κάμπους, βουνά και θάλασσες, κάνοντας μπάρμπεκιου με ιγκουάνα και άλλες τοπικές λιχουδιές. Το όχημα του Αγίου Βασίλη σέρνουν καγκουρό και σε όλα τα κάλαντα που τραγουδούν αντικαθιστούν τη λέξη «χιόνι» με τη λέξη «άμμο», το «τζάκι» με την «παραλία» και πάει λέγοντας. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τα καταστήματα προβαίνουν σε τεράστιες εκπτώσεις, ενώ παράλληλα διεξάγονται και δύο ετήσιες εορταστικές αθλητικές εκδηλώσεις, ένας αγώνας κρίκετ μεταξύ εθνικών ομάδων στη Μελβούρνη και ο ετήσιος αγώνας ιστιοπλοΐας από το Σίδνεϊ στο Χόμπαρτ.
Στη Γροιλανδία κάνει τόσο κρύο που δεν φυτρώνουν ούτε έλατα. Για να στολίσουν ένα δέντρο οι Εσκιμώοι πρέπει να το εισάγουν από τη Δανία! Οι εορτασμοί τους δεν θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν δεν υπήρχε αυτή η μικρή, μικρούτσικη λεπτομέρεια: την ημέρα των Χριστουγέννων καθαρίζουν το σπίτι, μαγειρεύουν το φαγητό, σερβίρουν το δείπνο και υπηρετούν τις γυναίκες και τα παιδιά τους οι άντρες, κύριοι και κουβαλητές, κολόνες των ιγκλού! Στην παραδοσιακή κοινωνία τους, που οι σύζυγοι δεν είναι χειραφετημένες, τα Χριστούγεννα είναι η μόνη μέρα που οι κυρίες απολαμβάνουν τις περιποιήσεις των συζύγων τους.
Στη Γαλλία η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα, αλλά το βράδυ η οικογένεια μαζεύεται για το δείπνο. Διακοσμούν τον χώρο τους με τα γνωστά Αλεξανδρινά κόκκινα λουλούδια. Ο Père Noël – ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης – δίνει τα δώρα του το βράδυ προς την 25η Δεκεμβρίου. Το παραδοσιακό εορταστικό τους τραπέζι, το γνωστό «Reveillon» (ρεβεγιόν), αποτελείται από πολλά και διαφορετικά πλούσια πιάτα.
Στην Κένυα στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες, ενώ στο Μεξικό, βγαίνουν στους δρόμους και πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κρατώντας καμπάνες και κεριά.
Όσο για την πρωτοχρονιά…επίσης διαφέρει ανά τον κόσμο!
Στην Ισπανία τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι τρώνε 12 σταφύλια -ένα για κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι- για να τους φέρει καλή τύχη για τους επόμενους μήνες που έρχονται.
Στο Βιετνάμ την Πρωτοχρονιά απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο πιάτο που λέγεται bahn tet και περιέχει χοιρινό και φασόλια. Την τελευταία ημέρα του χρόνου οι βιετναμέζοι φυτεύουν μπαμπού ή κάποια άλλα φυτά στον κήπο τους και τον διακοσμούν με λουλούδια, καμπάνες και κόκκινες γιρλάντες για να προστατέψουν την οικογένεια από τα κακά πνεύματα ενώ την πρώτη ημέρα του νέου έτους παραδοσιακά επισκέπτονται την οικογένεια και τους φίλους.
Στην Κορέα, Sol-Nal είναι το όνομα του Κορεάτικου νέου έτους. Οι άνθρωποι φορούν καινούρια ρούχα τη Πρωτοχρονιά για να συμβολίσουν μια νέα αρχή. Οι οικογένειες μαζεύονται και οι νέοι άνθρωποι υποκλίνονται στους μεγαλύτερους καθώς τους εύχονται καλή υγεία και ευτυχία για τη χρονιά που ακολουθεί. Έπειτα, οι μεγαλύτεροι συχνά δίνουν χρήματα ή δώρα στους νεότερους. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι τρώνε ένα μπολ με μια ριζόσουπα, η οποία παραδοσιακά πιστεύεται ότι φέρνει μακροζωία.
Γεμίστε τις ψυχές σας με αισιοδοξία, θετικά συναισθήματα και αγάπη, γιορτάστε με όποιο τρόπο εσείς επιθυμείτε και «φωτίστε» το πνεύμα σας με τη λάμψη των εορτών!
Ας είναι το νέο έτος αφορμή για προσωπική βελτίωση..
Καλές Γιορτές απ΄ άκρη σ’ άκρη της Γης!
Πηγές:
Photo by Cris DiNoto on Unsplash