Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Η φιλία είναι μια σχέση αμοιβαίας πλατωνικής αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και αποτελεί μία πολύ ισχυρή μορφή διαπροσωπικών δεσμών. Η φιλία έχει μελετηθεί από πολλούς ακαδημαϊκούς τομείς όπως την κοινωνιολογία, την κοινωνική ψυχολογία, την ανθρωπολογία και τη φιλοσοφία.
Αν και υπάρχουν πολλές μορφές φιλίας, μερικές από τις οποίες μπορεί να διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:
- Κάποιο βαθμό δέσμευσης, τόσο για τη φιλία όσο και για την ευημερία του άλλου ατόμου.
- Την επιθυμία για “τακτική” επαφή με το άλλο άτομο. Η “τακτική” επαφή μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα ή ακόμα και μία φορά κάθε δύο χρόνια.
- Αμοιβαία εμπιστοσύνη, ανησυχία και συμπόνια.
- Κοινά συμφέροντα, απόψεις, πεποιθήσεις ή χόμπι.
- Ενδιαφέρον και γνώση για τα συναισθήματα, τους φόβους και γενικότερα τη ζωή του άλλου.
- Αισθήματα αγάπης, σεβασμού, θαυμασμού ή εκτίμησης.
- Την ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και το περιθώριο για λάθη χωρίς το φόβο της κριτικής
Αν όμως τα μέλη της φιλίας κοιτάζουν πρώτα το ατομικό τους συμφέρον (λυκοφιλία), το πιο πιθανόν είναι να διαλυθεί εύκολα.
Η διατήρηση μιας φιλίας που έχει ξεκινήσει από μικρή ηλικία έχει γερές βάσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολη. Τα ενδιαφέροντα και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν. Στην παιδική ηλικία, μια φιλία μπορεί να βασίζεται σε γεωγραφική εγγύτητα ή σε ένα κοινό συμφέρον. Έτσι μια μετακίνηση ή μια αλλαγή ενδιαφερόντων μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις μακροπρόθεσμες φιλίες. Η ποιότητα της σχέσης όμως, είναι αυτή που θα ορίσει το άλλο άτομο ως φίλο μας και θα τον διαχωρίσει από τον απλό γνωστό. Μπορεί δηλαδή να τον βλέπουμε καθημερινά, μία φορά το χρόνο, ή και λιγότερο. Ή ίσως να μην τον βλέπουμε, αλλά να διατηρούμε επαφή μέσω τηλεφώνου, e-mail ή διαδικτυακώς.
Τα οφέλη της φιλίας είναι εν γένει, δια βίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με καλούς φίλους αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο αγχωμένοι και με δυνατό το αίσθημα του ανήκειν. Έχοντας ένα ισχυρό δίκτυο φίλων, αυξάνεται επίσης η αυτοπεποίθηση, συν ότι αυτό παρέχει την απαραίτητη συναισθηματική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων καταστάσεων, όπως ασθένεια, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή διαζύγιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η απουσία φίλων ή η ύπαρξη πολύ λίγων, αποτελεί σημαντικό δείκτη στη διάγνωση μιας σειράς ψυχικών διαταραχών. Η έλλειψη φιλίας, έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στην αύξηση του κινδύνου αυτοκτονικού ιδεασμού μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, παρόλο που μπορεί να ήταν μέλη παρέας, αλλά ποτέ ουσιαστικοί φίλοι μεταξύ τους. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε παρόμοια επίδραση στους άνδρες.
Οι φίλοι μας είναι αυτοί που κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη, και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, χάρη στη στήριξη τους, καταφέρνουμε και ανταπεξερχόμαστε. Όσα ελαττώματα κι αν έχουν αυτοί, άλλα τόσα έχουμε κι εμείς, οπότε ως πραγματικοί φίλοι, τα αποδεχόμαστε. Μαζί θα γελάσουμε, μαζί θα διασκεδάσουμε και μαζί θα αποκτήσουμε αναμνήσεις μιας ζωής, αρκεί να παραμείνουμε μαζί, ακόμα και στα δύσκολα.
Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου. Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγές:
https://www.star.gr/eidiseis/san-simera/431164/san-shmera-kathierwthhke-h-diethnhs-hmera-filias
Oxford Dictionaries. Oxford Dictionary Press. Retrieved 25 May 2012.
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2004-01/osu-fpk010604.php
Reisman, John M.”Friendship and its Implications for Mental Health or Social Competence”. The Journal of Early Adolescence. 1985
https://people.howstuffworks.com/what-is-friendship.htm
PHOTO CREDIT: Duy Pham