Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου
Η μεγαλύτερη απόλαυση της κατασκήνωσης είναι η ξεγνοιασιά, η ανεμελιά και το ατέλειωτο παιχνίδι. Ας αναφέρουμε μερικά από τα οφέλη της κατασκήνωσης για τα παιδιά.
1.Η διασκέδαση: Στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως είναι: η ζωγραφική, η χειροτεχνία, η μουσική, το θέατρο, το κουκλοθέατρο και πολλά άλλα, ανακαλύπτοντας έτσι και δεξιότητες που μπορεί να έχουν. Η ενασχόληση με τέτοιου είδους δραστηριότητες, κάνουν το παιδί να νιώθει πολύτιμο τόσο ως άτομο, όσο και ως μέλος μίας ομάδας. Τα παιδιά στην κατασκήνωση, ενισχύουν το ομαδικό τους πνεύμα και ταυτόχρονα μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να σέβονται τη γνώμη των άλλων.
2.Ανεξαρτητοποίηση-αυτονομία: Τα παιδιά στις κατασκηνώσεις, μαθαίνουν να οργανώνουν το χρόνο και τις υποχρεώσεις τους. Μπαίνοντας στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα, «απαλλάσσονται» από την προστασία των γονιών και μαθαίνουν να είναι αυτόνομα και υπεύθυνα για τον εαυτό τους. Για να είναι έτοιμο ένα παιδί να πάει στην κατασκήνωση, θα πρέπει οι γονείς να το έχουν προετοιμάσει, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τον αποχωρισμό από εκείνους, χωρίς να νιώθει άγχος ή λύπη γι’ αυτό. Κάποιες φορές ίσως τους καταπιέζει, γιατί δεν τους γίνονται όλα τα χατίρια, όμως και μέσω των στερήσεων μαθαίνουν να μη δυσαρεστούνται και με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να πειθαρχούνται. Το πόσο εύκολη θα είναι η ένταξη κάθε παιδιού, εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητά του, τα στοιχεία του χαρακτήρα του, τον τρόπο με τον οποίο ζει και από την κοινωνικότητά του.
3.Κοινωνικοποίηση: Τα παιδιά στην κατασκήνωση δημιουργούν νέες φιλικές σχέσεις και με κατασκηνωτές, αλλά και με ενήλικες (για παράδειγμα τους ομαδάρχες). Μαζί συνεργάζονται, αντιμετωπίζουν κοινές δυσκολίες, δείχνουν συμμόρφωση στους κοινούς κανόνες.
4.Αθλητισμός: Στο καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται δραστηριότητες και αθλήματα, που βοηθούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Μερικές από αυτές είναι το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, ιππασία κ.α. Ο αθλητισμός όχι μόνο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων υγείας, αλλά είναι και μία μορφή διασκέδασης για το παιδί. Οι αθλητικές δραστηριότητες, φέρνουν τους μικρούς κατασκηνωτές σε επαφή με την φύση. Το παιχνίδι έξω στη φύση είναι λιγότερο δομημένο, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο σπίτι. Έτσι τα παιδιά παίζοντας ενεργητικά έξω στη φύση, χρησιμοποιούν ελεύθερα τη φαντασία τους, αλλά ασκούν και το σώμα τους.
5.Γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του: Μέσα από την καθημερινότητα της κατασκήνωσης με τις δραστηριότητες και τα πολλαπλά ερεθίσματα, το παιδί ανακαλύπτει τις δεξιότητες, τα ταλέντα του, τα προσωπικά του όρια καθώς και τα όρια των ατόμων που το περιβάλλουν.
Πριν την εγγραφή του στην κατασκήνωση, συζητήστε με το παιδί σας και μιλήστε διεξοδικά μαζί του για τα πάντα. Με αυτό τον τρόπο θα το προετοιμάσετε και θα το ενημερώσετε για όλα, έτσι θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφαλές αλλά και αισιόδοξο για το πόσο όμορφα θα περάσει.
PHOTO CREDIT: Luke Porter