από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Αποτελεί σχεδόν κοινοτυπία στον χώρο της ψυχολογίας η πεποίθηση ότι στις συντροφικές σχέσεις αποτελεί πιο εύφορο έδαφος για τα ζευγάρια η ομοιότητα παρά η συμπληρωματικότητα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί μία επιτυχής αλληλοσυμπλήρωση συντρόφων. Ίσως ο ένας σύντροφος να είναι ντροπαλός και συγκρατημένος ενώ ο άλλος να είναι εξωστρεφής και κοινωνικός και με κάποιο τρόπο, όχι μόνο να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου, αλλά η σχέση τους να αντέχει στο χρόνο.
Μάλιστα έρευνα (Journal Social Cognition 2013) υποστηρίζει την ιδέα ότι τα αντίθετα, εκτός από το αν έλκονται ή όχι, μπορούν να συνεργαστούν καλά ως ομάδα σε αμοιβαίους κοινούς στόχους. Φυσικά όταν τα δύο μέλη της ομάδας έχουν εκτός από κοινούς στόχους και κοινό τρόπο επίτευξης αυτών, αυτό αποτελεί θετικό πρόσημο για την σχέσης τους. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν αντίθετους τρόπους επίτευξης του ίδιου στόχου, είναι πολύ πιθανόν οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις να μπορούν να εξισορροπούν η μία την άλλη, ειδικά με την πάροδο του χρόνου.
Επίσης, φαίνεται η συμπληρωματικότητα -όσον αφορά τον διαμοιρασμό των καθηκόντων- να είναι πολύ βοηθητική για την επίτευξη κοινών πάντα στόχων του ζευγαριού, με το σκεπτικό ότι μοιράζονται τις δουλειές αναλόγως σε τι είναι περισσότερο ικανός ο καθένας. Εφόσον, δηλαδή, οι σύντροφοι έχουν κοινή αίσθηση του σκοπού, είναι ευτυχισμένοι καθώς παρέχουν ο ένας στον άλλον μια ισορροπία μεταξύ της περιπέτειας και της σταθερότητας.
Είναι η «διαφορά», λοιπόν, που κάνει μία σχέση έντονη, δυναμική και συναρπαστική. Τα αντίθετα, ή ίσως ακριβέστερα, τα «αλληλοσυμπληρούμενα» έλκονται. Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς τύποι, πρωινοί και νυχτερινοί άνθρωποι, παρορμητικοί και οργανωτικοί, λάτρεις της αδρεναλίνης και της περιπέτειας και λάτρεις της ασφάλειας και της σταθερότητας. Χωρίς αμφιβολία οι άνθρωποι έλκονται από αυτούς που συμπληρώνουν κάποιες από τις κυρίαρχες κλίσεις τους με αντίστροφο τρόπο.
Και ενώ αυτό μπορεί να δημιουργήσει μερικές ενδιαφέρουσες προκλήσεις για τα περισσότερα ζευγάρια, αυτές οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα η πηγή αυτού που πολλοί θεωρούν ως το πιο σημαντικό συστατικό κάθε επιτυχημένης σχέσης: η χημεία. Πρόκειται για αυτή την απροσδιόριστη συνθήκη που αποτελεί την βάση της έλξης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Με βάση τα ευρήματα μιας έρευνας που διεξήχθη στην δεκαετία του 1950 από τον κοινωνιολόγο Robert Francis Winch (1950s), για να λειτουργήσει ένας γάμος, θα πρέπει τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των συντρόφων να αλληλοσυμπληρώνονται, ειδικά των κοινωνικά σχετιζόμενων, όπως πχ η δυναμικότητα και η διεκδικητικότητα. Για παράδειγμα, ένας σύζυγος που είναι πολύ εξωστρεφής θα νιώθει πιο άνετα και ευχάριστα με μια σύζυγο που είναι πιο εσωστρεφής. Η έρευνα του Winch πρότεινε ότι δεν έλκονται τα αντίθετα, αλλά εκείνα τα χαρακτηριστικά των συντρόφων που είναι συμπληρωματικά.
Μία πιο πρόσφατη μελέτη του 2007 από τους Markey & Markey διαπίστωσε ότι οι άντρες σύζυγοι που είναι απόμακροι ή εσωστρεφείς ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με τους γάμους τους όταν οι γυναίκες τους ήταν επίσης εσωστρεφείς. Προτιμούσαν οι σύντροφοι τους να είναι πιο θερμές και εκδηλωτικές. Το ίδιο ίσχυε για τις γυναίκες συζύγους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το συμπέρασμα ότι τα αντίθετα ελκύονται μπορεί να ισχύσει.
Το γεγονός ότι ομοιότητες στην ηλικία, την ευφυΐα, τη θρησκεία και το επίπεδο εκπαίδευσης είναι στοιχεία που θέτουν γερές βάσεις για μια υγιή σχέση, είναι αδιαμφισβήτητο. Ακόμη όμως και τα ζευγάρια που διαφέρουν ως προς τη φυλή, τον πολιτισμό ή άλλους σημαντικούς τομείς, μπορεί να έχουν κοινά σε βαθύτερο επίπεδο, σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά τη σχέση τους λειτουργική και ευτυχισμένη. Με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει σεβασμός, αποδοχή, διάθεση για επικοινωνία, συνεργασία αλλά και συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές εξίσου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201402/in-close-relationships-opposites-might-attract-after-all
• https://www.betterhelp.com/advice/relations/do-opposites-attract-heres-what-science-says/
• https://www.psychologytoday.com/us/blog/stronger-the-broken-places/201401/the-real-reason-opposites-attract
Photo by Carlos Nakazato on Unsplash