Η εποχή του τρύγου για τον μεσσηνιακό κάμπο είναι ευλογία και χαρά καθώς επίσης και ανταμοιβή για τους αμπελουργούς που για μήνες μετά από σκληρή δουλειά, βλέπουν τους καρπούς της γης τους και τα πολύτιμα σταφύλια τους έτοιμα.
Ξεκινάει ο τρύγος, το μάζεμα των σταφυλιών, κατόπιν το πάτημα των σταφυλιών και ο μούστος είναι έτοιμος! Ξεκινάμε τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού ή κόβουμε τον μούστο με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παρασκευές στην κουζίνα μας.
Η νέα σοδειά του τρύγου είναι εδώ και όλοι είναι έτοιμοι να την υποδεχτούν. Στον τρύγο συμμετέχουν όλοι, οικογένεια, φίλοι και εργάτες. Ανασηκώνουν τα μπατζάκια των παντελονιών τους, απολυμαίνουν τα πόδια τους και αρχίζει ο τρελός διονυσιακός χορός, δηλαδή το πάτημα των σταφυλιών στα πατητήρια ώστε να συλλέξουμε το μούστο.
Ο χυμός των σταφυλιών συλλέγεται από το ροή του πατητηριού και στη συνέχεια διανέμεται για να ξεκινήσει η ζύμωση του.
Ο μούστος αποτελεί τη βάση για πολλές παρασκευές. Φτιάχνουμε κρασί, αποστάγματα και πετιμέζι. Επίσης με το μούστο και τα παράγωγά του, παρασκευάζουμε μουσταλευριά, πίτες, γλυκά, ψωμιά, κουλουράκια, μπισκότα, άρτους κτλ.
Εμείς, στην ομάδα ζαχαροπλαστικής, μαζί με την κοινωνική λειτουργό Αρετή Γλέζου, επιλέξαμε να φτιάξουμε αφράτα μουστοκούλουρα και με τον μούστο που μας περίσσεψε μια υπέροχη μουσταλευριά για το μεσημεριανό μας επιδόρπιο.
Υλικά για Μουστοκούλουρα:
- 300ml μούστος
- 250ml ηλιέλαιο
- 150ml πετιμέζι ή μέλι
- 1 κ. γ. κανέλα τριμμένη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1/2 κ. γ. σόδα
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ. γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 650γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις