Η φυλετική διάκριση αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έγχρωμοι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση και την εκπαίδευση, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Και τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health λέει ότι αν έχετε υποστεί φυλετική διάκριση, η ψυχική σας υγεία πιθανώς να κινδυνεύει.
Στη μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στον πλυθησμό του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 40.000 νοικοκυριά (4.000 εκ των οποίων ήταν οικογένειες μειονοτήτων) από το 2009 έως το 2013. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν είχαν ποτέ προσβληθεί, απηληθεί ή δεχθεί σωματική επίθεση από ρατσιστικά κίνητρα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, τους ζητήθηκε να αναφέρουν το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την κατάσταση της αναπηρίας τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυλετικές μειονότητες που είχαν κατ ‘επανάληψη εκτεθεί σε σωματικές ή λεκτικές απειλές από φυλετικά κίνητρα πάνω από ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών σημείωναν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σχέση με τις μειονότητες που δεν είχαν δεχθεί φυλετικές διακρίσεις. Οι άνθρωποι που κινδύνευσαν περισσότερο ήταν εκείνοι που είπαν ότι αισθάνθηκαν ανασφαλείς ή απέφευγαν συγκεκριμένα μέρη όπου θα μπορούσαν να προσβληθούν για τη φυλή τους.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αν κατά το παρελθόν έχετε υποστεί φυλετική διάκριση, η εμπειρία αυτή μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχική σας υγεία και στο μέλλον,» δήλωσε σε δελτίο τύπου η Laia Bécares, Ph.D., συντάκτρια της μελέτης και ερευνήτρια στο University of Manchester’s School of Social Sciences και το Center on Dynamics of Ethnicity,. «Η έρευνά μας επισημαίνει πόσο επιβλαβείς είναι φυλετικές διακρίσεις για την υγεία των εθνικών μειονοτήτων. Παρατηρείται πως όσο μεγαλύτερο ρατσισμό βιώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση αισθάνεται».
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πληροφορίες, είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δώσουμε ένα τέλος στις φυλετικές διακρίσεις.