Το γιαούρτι φαίνεται πως κάνει καλό και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης χάρη σε ορισμένα προβιοτικά βακτήρια τα οποία περιέχει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία οι άνθρωποι που καταναλώνουν συμπληρώματα προβιοτικών, όπως το γιαούρτι, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κακή διάθεση.
Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 40 συμμετέχοντες. Οι 20 από αυτούς- χωρίς εναλλαγές στη διάθεση- κατανάλωσαν επί 4 εβδομάδες προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι πήραν φάρμακα.
Οι συμμετέχοντες που πήραν τα προβιοτικά, έδειξαν σημαντική μείωση σε αρνητικές και επιθετικές σκέψεις.
Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη του 2013, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν γιαούρτι δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα και τον πόνο, ενώ είχαν αυξημένη δραστήριοτητα στις περιοχές που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που, όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, έχουν σημαντικό όφελος στην υγεία των ανθρώπων.
Γιαουρτάκι λοιπόν, κάνει καλό!