από την κοινωνική λειτουργό του Κλιμακίου “Θάλπος Ιστιαίας” Κατερίνα Βαλκανιώτη
Σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η ημέρα που επιλέχθηκε από την UNESCO προκειμένου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ο χορός δεν είναι τυχαία, αφού η 29η Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ. Ο Ζαν-Ζορζ Νοβέρ ήταν ο δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου.
Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, θα αναφέρουμε κάποια αποφθέγματα διάσημων χορευτών που θα αποτελέσουν κίνητρο να ασχοληθούμε περισσότερο ή και να βάλουμε στην ζωή μας το Χορό.
Επιπλέον, οι συμβουλές των μεγάλων καλλιτεχνών θα δώσουν στους νεότερους χορευτές και όχι μόνο, έμπνευση και μεγαλύτερη θέληση να γίνουν καλύτεροι πάνω στο αντικείμενο ενασχόλησής τους.
Φρεντ Ασταίρ (βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός χορευτής, χορογράφος, τραγουδιστής και ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου)
“Κάνε το μέγιστο, κάνε το σωστά και κάνε το με στυλ”.
Μία Μάικλς (Αμερικανίδα χορογράφος)
“Αν χορεύεις με την καρδιά σου, το σώμα σου θα ακολουθήσει”.
Άγκνες ντε Μίλι (Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος)
“Για να χορέψετε πρέπει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Να γίνετε μεγαλύτεροι, πιο όμορφοι, πιο ισχυροί. Αυτή είναι η δύναμη, είναι η δόξα στη γη και είναι δική σας για να την πάρετε”.
Στέισι Τούκι (χορεύτρια και χορογράφος από τον Καναδά)
“Μην αφήνετε το φόβο να σας κρατά πίσω. Το να είστε φοβισμένοι είναι ένα κομμάτι της ζωής. Αν πιστεύετε στο ταλέντο σας, θα ανακαλύψετε ότι είστε το μόνο άτομο που είναι μαζί σας”.
Τουίλα Θαρπ (Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφος και συγγραφέας)
“Η τέχνη είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις χωρίς να φύγεις από το σπίτι”.
Μάρθα Νίκολς (διάσημη ηθοποιός και χορεύτρια που συμμετείχε σε ταινίες όπως το La La Land κ.α.)
“Η υπομονή δεν είναι συνώνυμο της αναμονής. Απαιτεί δουλειά, πίστη και αντοχή. Δουλειά για κάτι που θέλεις. Αν δεν το έχεις ακόμα, πρέπει να να κάνεις περισσότερη δουλειά”.
CharlesBaudelaire “Ο χορός μπορεί να αποκαλύψει όλο το μυστήριο που προσφέρει η μουσική”.
Τέλος, όταν όλα στην καθημερινότητα τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμούς και εμείς τρέχουμε πίσω από αυτά να τα προλάβουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τί συμβαίνει και τον λόγο που τρέχουμε. Σε αυτό πάνω το σημείο έρχεται ο χορός μέσω του οποίου μπορούμε να ορίσουμε τον δικό μας ρυθμό, τον δικό μας παλμό και το πώς θα αναπνέουμε.
Photo by David Hofmann on Unsplash