από την ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής», Μαρία Μακριδάκη
Οι ψηφιακές τεχνολογίες καθίστανται ολοένα και πιο προσβάσιμες στο ευρύ κοινό παγκοσμίως και οι προβλέψεις μιλούν για περαιτέρω προσβασιμότητα σε αυτές τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με την κατανόηση του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς μας θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να συμμετέχουν ενεργά και να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο τομέα της ψυχικής υγείας στη διάγνωση, αλλά και θεραπεία.
Για αυτό το λόγο, πρόσφατα στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, και πιο συγκεκριμένα το τμήμα του παγκόσμιου συμβουλίου για τις νευροεπιστήμες συνεδρίασε για να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους οι ραγδαίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συντελέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έτσι λοιπόν, οι ταχείες εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι αναλύσεις μεγάλων δεδομένων, οι κινητές τεχνολογίες και οι σύγχρονοι βιοαισθητήρες θα αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την τηλεψυχιατρική, πέρα από τηλεσυσκέψεις, τηλεθεραπευτικά εργαλεία και αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων για άμεση πληροφόρηση, οι μικροαισθητήρες των κινητών μας συσκευών (έξυπνα κινητά, έξυπνα ρολόγια) έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν μια σειρά δεδομένων που αφορούν στην φυσιολογία μας, στη συμπεριφορά μας και στα συμπτώματά μας σε πραγματικό χρόνο και να τα διοχετεύσουν σε κεντρικούς διακομιστές που έχουν πρόσβαση οι προσωπικοί μας θεραπευτές και ιατροί.
Βέβαια κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να είναι απλό, γιατί λόγω των νομοθεσιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα χρειαζόταν μια προσεκτική προσέγγιση και μια εφαρμογή αυστηρής πολιτικής προστασίας μέσα από δεοντολογικά σωστές και διαυγείς μεθόδους. Όμως μια σειρά τέτοιων δεδομένων, συστηματικά καταγραφόμενων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, στην παρακολούθηση της εξέλιξης αλλά και στην πρόγνωση της υποτροπής. Θα έδιναν πληροφόρηση για το πως είναι οι ασθενείς μεταξύ θεραπευτικών συνεδριών ή κλινικών επισκέψεων.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές εφαρμογής θα πρέπει να είναι αυστηρά επιτηρούμενες για δεοντολογική πρακτική, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ψηφιακών εφαρμογών που κυκλοφορούν στην ψηφιακή αγορά και έχουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς και υποστηρίζονται από ελάχιστα ή ακόμα και από κανένα ερευνητικό δεδομένο.
Ο κόσμος αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, οι ψηφιακές εξελίξεις είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, για τη διασπορά σωστής πληροφόρησης και την καταπολέμηση του στίγματος, αλλά και για την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση συμπτωμάτων.
Βιβλιογραφία
Photo by Luke Chesser on Unsplash