Το 54ο ηλικίας των ανθρώπων είναι κομβικό, σύμφωνα με νέα έρευνα, καθώς είναι η στιγμή εκείνη της ζωής τους που η ικανοποίηση που νιώθουν πιάνει… πάτο. Βέβαια, αυξάνεται λίγο αργότερα, σε πιο προχωρημένη ηλικία.
Ομως, αυτή η τάση δεν είναι καθολική σε όλο τον κόσμο, καθώς παρατηρείται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, ιδίως στις αγγλόφωνες, όμως δεν φαίνεται να ισχύει σε άλλες περιοχές, όπως στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι.
Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μιας καμπύλης σχήματος U, όσον αφορά την ευτυχία στη ζωή. Η ικανοποίηση, που ήταν μεγαλύτερη στη νεανική ηλικία, φθίνει σταδιακά και φθάνει στο ναδίρ στην ηλικία των 45 έως 54 ετών, για να αρχίσει να αυξάνει και πάλι από εκεί και πέρα.
Η αιτία γι’ αυτή την «παρένθεση» της μέσης ηλικίας (που ποικίλει χρονικά από άνθρωπο σε άνθρωπο) αποδίδεται κατά βάση στο γεγονός ότι αυτή την περίοδο συνήθως κανείς βρίσκεται στο απόγειο της επαγγελματικής επιτυχίας του. Αυτό έχει ως συνέπεια να εργάζεται περισσότερο και να έχει μεγαλύτερες ευθύνες, σε βάρος της ψυχικής υγείας του, αλλά με την προοπτική να έχει περισσότερο πλούτο και δυνατότητες, όταν βγει στη σύνταξη.
Έτσι, αντίθετα με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, που έκαναν την μετάβαση από τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στις ανεπτυγμένες και πιο πλούσιες καπιταλιστικές χώρες είναι σπάνιο ένας ηλικιωμένος να νιώθει μειωμένη ικανοποίηση όσο γερνάει. Οι διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, όσον αφορά αυτή την τάση, είναι ανεπαίσθητες.
Άνθρωποι με στόχους ζουν παραπάνω
Επίσης οι 65χρονοι και άνω που έχουν κάποιο στόχο στη ζωή τους, ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια παραπάνω από τους κυνικούς και όσους δεν βρίσκουν νόημα στη ζωή. Οι άνθρωποι στην τρίτη ηλικία που έχουν στόχο και νιώθουν γενικά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, έχουν 30% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη οκταετία σε σχέση με όσους δεν έχουν στόχους, ούτε ικανοποιούνται με τη ζωή τους.
Η κακή σωματική υγεία προκαλεί κακή διάθεση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στη σωματική και στην ψυχική υγεία: η χειρότερη σωματική υγεία οδηγεί σε μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ η μεγαλύτερη ψυχολογική ικανοποίηση και η ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή φαίνεται να βελτιώνουν τη σωματική υγεία και τελικά τη διάρκεια της ζωής. Όσο πιο μικρή είναι η ψυχική ικανοποίηση στην τρίτη ηλικία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις μιας νέας αμερικανοβρετανικής επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Στεπτόου του University College του Λονδίνου και τον καθηγητή Άνγκους Ντίτον του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες έρευνες κοινής γνώμης και άλλες βάσεις δεδομένων, εστιάζοντας σε διάφορους παράγοντες που προσδιορίζουν το επίπεδο της ευτυχίας και ικανοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου, ενώ πήραν υπόψη τους και στοιχεία για τη σωματική υγεία.