Από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Θάλπος Αττικής», Γεωργία Σαντουρτζόγλου
Κάθε εποχή έχει τις ιδιαίτερες αλλεργίες της – δεν είναι λοιπόν µόνο η άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι που εγκυµονεί κινδύνους για αλλεργικά και µη άτοµα, µιας και ερχόµαστε σε άµεση επαφή µε τη φύση.
Οι αλλεργίες του καλοκαιριού συχνά ταλαιπωρούν, καταστρέφοντας την ηρεμία των διακοπών. Η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, σε ουσίες που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι ανεκτές από τον άνθρωπο. Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορα συμπτώματα από το δέρμα με εξανθήματα όπως η κνίδωση, από το αναπνευστικό με δύσπνοια, φταρνίσματα, καταρροή, από το γαστρεντερικό σύστημα με εμετούς ή διάρροια και από το νευρικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε λιποθυμία.
Οι αλλεργικές παθήσεις που εκδηλώνονται το καλοκαίρι (χωρίς να αποκλείονται και οι άλλες εποχές), χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και πρόληψη. Κάποιες από αυτές μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων. Οι σημαντικότερες και συχνότερες αλλεργικές διαταραχές τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) είναι:
•Οι αλλεργικές αντιδράσεις μετά από τσίμπημα διαφόρων εντόμων και κυρίως μέλισσας, διαφόρων ειδών σφηκών και των κουνουπιών, καθώς και μετά από τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας, αν και οι τελευταίες είναι κυρίως τοξικές και ερεθιστικές.
•Οι τροφικές αλλεργίες που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες. Ως κυριότερη αιτία θεωρείται το γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι αυξημένη η κατανάλωση ψαριών, οστρακοειδών και φρούτων, τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.
•Διάφορες μορφές κνιδώσεων που προκαλούνται από φυσικά αίτια όπως η ηλιακή, η χολινεργική και η κνίδωση εκ ψύχους, με την τελευταία να είναι δυνητικά θανατηφόρα.
•Δερματίτιδες εξ επαφής
•Διάφορες μορφές φωτοδερματίτιδας .
•Η εαρινή επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι μία ειδική μορφή αλλεργίας των οφθαλμών και δύσκολη στη θεραπεία της.
Από τις παραπάνω παθήσεις, η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας και των σφηκών, στις τροφές και μερικές φορές η κνίδωση εκ ψύχους, είναι δυνατό να προκαλέσουν έντονα αλλεργικά συμπτώματα, μέχρι και την εκδήλωση συστηματικής αναφυλαξίας (αλλεργικό σοκ), το οποίο ως γνωστόν μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη, αν δεν προληφθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Σημαντικό είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε το αίτιο της αλλεργίας. Αν για παράδειγμα έχουμε αλλεργία στο κρύο, θα πρέπει να προτιμάμε ζεστές θάλασσες, στα πρώτα μπάνια να μη μένουμε πολλή ώρα στο νερό και να αλλάζουμε και να σκουπιζόμαστε καλά αμέσως μόλις βγαίνουμε από τη θάλασσα. Αν υποφέρουμε από αλλεργία στον ήλιο, θα πρέπει να προσπαθούμε να τον αποφεύγουμε, να έχουμε καλυμμένο το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και του προσώπου μας και να φοράμε πάντα αντιηλιακό. Σκόπιμο είναι να γνωρίζουμε, ότι το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που ευνοούν τις κνιδώσεις αυτές, όπως και όλες τις αλλεργίες.
ΠΗΓΕΣ: https://www.allergy.org.gr
PHOTO CREDIT: Lukasz Szmigiel