Το botox αποτελεί την δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου. Πρόκειται για μια πρωτείνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Eίναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη.
Το botox μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς. Μειώνει τις συσπάσεις των μυών με αποτέλεσμα αυτοί να χαλαρώνουν, να μην μπορούν να συσπαστούν έντονα και άρα να μην μπορούν να δημιουργήσουν ρυτίδες. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματιστεί η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους αυτών.
– Πως δημιουργούνται οι ρυτίδες;
Οι καθημερινές εκφράσεις του προσώπου ως απάντηση στα διάφορα συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός (συνοφρύωση ), η χαρά (ρυτίδωση περιοφθαλμικά), η λύπη (πτώση γωνίας στόματος ), η έκπληξη (ρυτίδωση μετώπου ) έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εμφάνιση ρυτίδων εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των υποκείμενων μυών. Με την πάροδο του χρόνου οι ρυτίδες αυτές μετατρέπονται σε στατικές, με αποτέλεσμα την μόνιμα λυπημένη έκφραση, την γερασμένη και κουρασμένη όψη του προσώπου.
– Ποια είναι η σχέση του botox με την κατάθλιψη;
Ο Νόρμαν Ρόζενταλ, έγκριτος ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν στις ΗΠΑ ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα όταν ενημερώθηκε από έναν δερματολόγο, τον Έρικ Φίνζi, ότι ορισμένοι καταθλιπτικοί πελάτες του που υποβλήθηκαν σε ενέσεις Botox άρχισαν να αισθάνονται καλύτερα.
Η μελέτη του Ρόζενταλ, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Psychiatric Research και ανακοινώθηκε στο 72ο συνέδριο της Αμερικάνικης Δερματολογικής Ακαδημίας τον Μάιο του 2014 , έδειξε ότι οι ενέσεις Botox οδήγησαν σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 50% στον κατά Hamilton score πίνακα κατάθλιψης, σε 17 από τους 33 εθελοντές της διπλής τυφλής μελέτης. Μάλιστα το 27% των εθελοντών είδε την κατάθλιψη να εξαφανίζεται.
– Πώς εξηγούν οι επιστήμονες αυτή την επίδραση του φαρμάκου;
Ο ερευνητής, καθηγητής Tillmann Kruger, δήλωσε ότι ναι μεν τα συναισθήματά μας εκφράζονται από τους μυς του προσώπου, αλλά αυτοί με τη σειρά τους μεταφέρουν σινιάλα μέσω των νεύρων του προσώπου πίσω στον εγκέφαλο ώστε να ενισχύσουν αυτά τα συναισθήματα. Έτσι οι κινήσεις του προσώπου επηρεάζουν τη διάθεση μας. Το χαμόγελο μας κάνει πιο ευτυχισμένους και το συνοφρύωμα πιο θλιμμένους.
Όπως έχει αποδειχθεί κ μέσω MRI εγκεφάλου, όταν μειώνονται οι εκφράσεις θυμού και συνοφρυόματος του προσώπου, μειώνεται και η μεταφορά μηνυμάτων στο αντίστοιχο κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την έκκληση συναισθημάτων stress, φόβου και τραύματος.
Εκτός από την επιστημονική εξήγηση της αντικαταθλιπτικής δράσης του botox είναι γεγονός ότι η όμορφη εικόνα του προσώπου μας χωρίς έντονες ρυτίδες θυμού και άρνησης επιδρά θετικά στην διάθεση μας, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση μας και άρα βελτιώνει την κοινωνικότητα μας.
Τα ωφέλη λοιπόν από μια συνεδρία για εφαρμογή botox είναι πολλαπλά επιδρώντας ευεργετικά τόσο στην εμφάνιση όσο και στον ψυχισμό μας.
Αντίο κατάθλιψη!
Αναστασία Τζούμα M.D.
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Μετεκπεδευθείσα στις θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α.
www.tzouma.gr
info@tzouma.gr