Είναι πολύ λυπηρό που ζούμε σε μία κοινωνία όπου το να μιλάμε για την ψυχική υγεία είναι ακόμα ταμπού. Ακόμα και αν ζητήσουμε βοήθεια από έναν θεραπευτή αποκαλούμαστε αυτόματα ψυχικά ασθενείς. Το να πάμε στον γιατρό επειδή έχουμε πυρετό ή πονοκέφαλο θεωρείται σωστό, αλλά είναι σωστό να αγνοούμε τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία;
Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε ότι το κλάμα ή τα συναισθήματα θλίψης αποτελούν σημάδια αποτυχίας. Ζούμε σε μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι γύρω μας, ακόμα και η ίδια μας η οικογένεια κάποιες φορές ντρέπονται να παραδεχτούν ότι το παιδί τους χρειάζεται κάποιες συμβουλές από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Η ινδικής παραγωγής ταινία “Dear Zindagi” που σημαίνει «Αγαπητή ζωή» τονίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το σενάριο εξηγεί ότι ο εγκέφαλος είναι μέρος του σώματος και ότι χρειάζεται εξίσου προσοχή. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών λόγω της κατάθλιψης και του άγχους που επικρατούν. Ωστόσο, παρά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, εξακολουθούμε να είμαστε αμήχανοι όταν αναφερόμαστε στη ψυχική υγεία. Μεγάλοι ηθοποιοί όπως η Ντιπίκα Παντούκον, ο Καράν Τζοχάρ, κια η Ιλεάνα ντο Κρουζ, και σκηνοθέτες όπως ο Γκάουρι Σιντέ δεν διστάζουν να θίξουν αυτό το θέμα στον εμπορικό κινηματογράφο αναφερόμενοι στη μάχη με την κατάθλιψη, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την άρση του στίγματος που κυριαρχεί στη ψυχική υγεία.
Ακολουθούν μερικά μαθήματα που διδάσκει η ταινία:
- Συνήθως σκεφτόμαστε ότι χρειάζεται να επιλέξουμε το δύσκολο μονοπάτι στη ζωή για να πετύχουμε. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε και τον εύκολο τρόπο.
- Θα πρέπει μερικές φορές να αντιμετωπίζουμε τους γονείς μας ως απλούς συνανθρώπους. Εκτός από το να είναι γονείς είναι και κάτι περισσότερο από αυτό. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ελαττώματα και να προσπαθούμε να τους καταλάβουμε.
- Δεν είναι κακό να κλαίμε. Μόνο αν κλαίμε ανεξέλεγκτα, θα είμαστε σε θέση να γελάμε με το ίδιο σθένος!
- Δεν χρειάζεται να προσδοκούμε τα πάντα από μία μόνο σχέση: Υπάρχουν διάφορα είδη σχέσεων, οπότε γιατί να περιμένουμε τα πάντα από μόνο μία;
- Τα πάντα μπορούν να διορθωθούν στη ζωή. Γιατί να μην πούμε «αντίο» στους φόβους μας και «γεια» στη ζωή;