από την ψυχολόγο του “Θάλπος Αττικής” Μαρία Μακριδάκη
Η δύναμη του χρήματος είναι μεγάλη και ασκεί καταλυτική επιρροή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Συχνά είναι στόχος ζωής και στους περισσότερους από εμάς δημιουργεί σκέψεις οικονομικής εξασφάλισης.
Η στάση μας απέναντι στο χρήμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τον πολιτισμό μας, το κοινωνικο-οικονομικό μας περιβάλλον, την οικογένεια μας, την εκπαίδευση και τα προσωπικά μας βιώματα. Η σχέση μας με αυτό καθορίζεται από την ιεράρχηση των αναγκών μας και σίγουρα καταδεικνύει σημαντικές πλευρές του εαυτού μας. Η αξία που του αποδίδουμε και το πως το διαχειριζόμαστε μας αντιπροσωπεύουν.
Έχουμε μια προσωπική συναισθηματική σχέση με το χρήμα, επηρεασμένοι από περασμένα βιώματα. Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε πως σχετίζεστε εσείς με το χρήμα, σκεφτείτε τι νόημα έδινε η οικογένειά σας σε αυτό, τις αντιδράσεις μέσα στην οικογένεια σε περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας. Είχε το χρήμα το ρόλο του υποκατάστατου της αγάπης; Τι πεποιθήσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει; Πρέπει να έχεις χρήματα για να σε αγαπούν; ή αντίθετα Το χρήμα φέρνει δυστυχία;
Πολλοί άνθρωποι αξιολογούν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση και τους άλλους με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Η σχέση που έχουμε με το χρήμα αντανακλά και τη σχέση με την ίδια την ζωή και τους γύρω μας αφού αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο χτισίματος της. Συχνά ακούμε ότι ο τσιγκούνης με τα χρήματα είναι τσιγκούνης και στα συναισθήματα, ή αντίθετα ότι οι σπάταλοι άνθρωποι είναι αποδιοργανωμένοι και στερούνται ορίων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους. Σκεφτείτε λοιπόν τα δικά σας βιώματα, και το ρόλο που παίζουν τα χρήματα στη ζωή σας ως προς τις ανθρώπινες ανάγκες για ασφάλεια, δύναμη και αγάπη.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι άνθρωποι όσο περισσότερα χρήματα αποταμιεύουν τόσο περισσότερο ασφαλείς νιώθουν. Αν το χρήμα όμως είναι η μόνη πηγή ασφάλειας και όχι και οι ανθρώπινες σχέσεις, τότε μπορεί να δημιουργηθεί απομόνωση. Επιπρόσθετα όταν κάποιος χρησιμοποιεί και βλέπει τα χρήματα όχι μόνο ως μέσο απόκτησης αγαθών και υπηρεσιών αλλά και ως μέσο απόκτησης ανθρώπινης αφοσίωσης, τότε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και ως μέσο απόκτησης ισχύος πάνω στους ανθρώπους μετατρέποντάς τους σε αντικείμενα, ικανοποιώντας σχέδια ματαιοδοξίας και απληστίας, χάνοντας έτσι παντελώς το μέτρο.
Είναι τα χρήματα υποκατάστατο της αγάπης; Σίγουρα σε αφθονία μπορούν να προσφέρουν μια πολυτελή ζωή και να εξασφαλίζουν αγαθά για εμάς και αυτούς που αγαπάμε, αλλά μπορούν να εξαγοράσουν συναισθήματα; Αν κάποιος το προσπαθήσει καταλήγει σε ακόμα μεγαλύτερη συναισθηματική απομόνωση από αυτή που προσπαθούσε αρχικά να αντιμετωπίσει με τα χρήματα.
Η υγιής σχέση με τα χρήματα έρχεται μέσα από το μέτρο. Όταν ξέρουμε τις προτεραιότητες μας, τις αξίες μας και τις ανάγκες μας στη ζωή. Όταν δεν βλέπουμε το χρήμα ως εργαλείο ελέγχου ανθρώπινων συναισθημάτων και ζωών. Όταν καταλαβαίνουμε ότι ο πλούτος που αξίζει στην ζωή δεν αγοράζεται. Οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και η συναισθηματική ισορροπία είναι τα πολύτιμα αγαθά που φέρνουν τελικά την ευτυχία.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/think-act-be/201907/what-your-relationship-money-reveals-about-you
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_money_changes_the_way_you_think_and_feel
Photo by BP Miller on Unsplash