Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Η αντίληψη ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας δεν αποτελεί έκπληξη σε κανέναν. Πόσες φορές άλλωστε, έχουμε ξεσηκωθεί ακούγοντας το αγαπημένο μας τραγούδι; Ή ένα μουσικό κομμάτι μας “ξύπνησε” ευχάριστες ή δυσάρεστες μνήμες, επηρεάζοντας την διάθεση μας;
Οπότε είναι κατανοητή η δυνατότητα της μουσικής να επιδρά στη διάθεση, ακόμη και στη συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο που για αιώνες, κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος με τα καλά και τα άσχημα της ζωής, η μουσική καταλαμβάνει σημαντικό ρόλο σε αυτά. Οι άνθρωποι γεννιούνται με την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ μουσικής και θορύβου. Η γρήγορη μουσική μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή μας πίεση, ενώ η βραδύτερη μουσική τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η μουσικοθεραπεία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της υγείας, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ψυχικής τους υγείας, της λειτουργικότητας τους και της ευημερίας τους. Ο καθηγητής Levitin εξήγησε: «Βρήκαμε αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι μουσικές παρεμβάσεις, διαδραματίζουν ένα ρόλο στον τομέα της υγείας σε διάφορα περιβάλλοντα, από τις αίθουσες χειρουργικής μέχρι τις οικογενειακές κλινικές.
Επειδή η μουσική προκαλεί θετικά συναισθήματα και διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τους ασθενείς μέσω:
-Τραγουδώντας ή ψάλλοντας
-Παίζοντας μουσικά όργανα
-Χορεύοντας στη μουσική
-Συνθέτοντας μουσική
-Χαλαρώνοντας (διαλογισμός) με τη μουσική
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά οφέλη από τη μουσική. Κάποια από αυτά είναι:
•Ανακουφίζει από το στρες και το άγχος. Η ακρόαση μουσικής όχι μόνο μειώνει το άγχος για πολλούς ανθρώπους, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα άτομα που πάσχουν από Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή.
•Βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει από την κατάθλιψη. Σύμφωνα, μάλιστα με μελέτες, η μουσικοθεραπεία είναι αποτελεσματική στην κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε ενήλικες με κατάθλιψη, με παράπλευρα οφέλη όπως η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων.
•Βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες. Είτε πρόκειται για τη βελτίωση της μνήμης, είτε για να μας κρατά σε εγρήγορση κατά την εκτέλεση βαρετών εργασιών, η χρησιμότητα της μουσικής στο γνωστικό επίπεδο, μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμη στην καθημερινή μας ζωή.
•Βοηθάει στη διαχείριση του πόνου. Μία ανασκόπηση μιας έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της μουσικής στη διαχείριση του πόνου από το 2015, έδειξε ότι οι ασθενείς που άκουσαν μουσική πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά τη χειρουργική επέμβαση, είχαν λιγότερο πόνο από όσους δεν άκουγαν μουσική.
•Ενισχύει την κινητοποίηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση γρήγορης μουσικής, όχι μόνο προκαλεί τους αθλούμενους να δουλέψουν σκληρότερα κατά τη διάρκεια της προπόνησης τους, αλλά τείνουν να απολαμβάνουν τη μουσική περισσότερο.
Η μουσική λοιπόν, μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας διασκεδάσει, αλλά έχει επίσης και σημαντική θετική ψυχολογική επίδραση στην υγεία μας και την ευεξία μας. Αντί να θεωρείτε τη μουσική ως καθαρή διασκέδαση, εξετάστε μερικά από τα σημαντικότερα διανοητικά οφέλη που θα έχετε με την ενσωμάτωσης της στην καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας βοηθάει να νιώθετε πιο κινητοποιημένοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί.
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι την 21η Ιουνίου 1982 – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους». Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός
Πηγές:
https://onsia.com/mental-health-benefits-music/
https://palladiumprivate.com/blog/6-benefits-of-music-for-your-mental-health/
https://www.bbc.com/news/health-12135590
https://www.medicalnewstoday.com/articles/258383.php
https://www.sansimera.gr/worldays/92
https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866
PHOTO CREDIT: Aditya Chinchure