Έρευνα που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Warwick σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland απέδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας στη ζωή του ανθρώπου.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο AmericanJournalofPublicHealth αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές προσπάθειες που μελέτησε τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην ψυχική ευεξία, ξεφεύγοντας από τα κλασσικά οφέλη όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακών προσβολών.
Μελετήθηκαν πάνω από 12.000 άτομα τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία. Τα οφέλη της ευτυχίας εντοπίστηκαν όταν καταναλωνόταν από το άτομο από μια επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών ημερησίως έως και 8 μερίδες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και από μηδενική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άρχισαν να καταναλώνουν έως και οκτώ μερίδες την ημέρα παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα ευτυχίας ίση με το αν έβρισκαν εργασία έπειτα από μεγάλο διάστημα ανεργίας.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διατηρούσαν ημερολόγιο διατροφής και αξιολόγησης της ψυχικής τους ευεξίας. Έπειτα από δύο χρόνια διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, εμφανίστηκαν σημαντικά οφέλη στην ψυχολογία των συμμετεχόντων.
Ο καθηγητής Andrew Oswald δήλωσε: «Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βελτιώνει τα επίπεδα ευτυχίας πολύ πιο γρήγορα από ότι την υγεία. Το κίνητρο μας να τρώμε υγιεινά τρόφιμα με σκοπό την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον αποδυναμώνεται διότι τα αποτελέσματα φαίνονται δεκαετίες αργότερα. Ενώ η βελτίωση της ευτυχίας εκδηλώνεται άμεσα».
Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη τους αλλαγές στο εισόδημα των συμμετεχόντων ή προσωπικά προβλήματα, διαπίστωσαν ότι η ευτυχία αυξανόταν σε αναλογία με την κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών, έως οκτώ μερίδες ανά ημέρα.
Ωστόσο, στις χώρες όπου ο μέσος άνθρωπος τρέφεται κατά βάση ανθυγιεινά, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους επαγγελματίες υγείας ώστε να πείσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Ο Δρ. Redzo Mujcic, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland, είπε: «Ίσως τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι πιο αποτελεσματικά από ότι οι παραδοσιακοί τρόποι που χρησιμοποιούμε για να πείσουμε τους καταναλωτές να βάλουν στη διατροφή τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά».
Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά.