από την ψυχολόγο του “Θάλπος Αττικής” Μαρία Μακριδάκη
Η φιλία είναι ανάγκη και προϋπόθεση για μια υγιή ψυχολογική ανάπτυξη, είναι ουσιώδες κομμάτι της ανθρώπινης συνθήκης και κρίκος σύνδεσης με τον έξω από την οικογένεια κόσμο.
Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει την κλισέ έκφραση ότι «οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις», όπως επίσης «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Οι φίλοι όντως είναι σημαντικοί συνοδοιπόροι στη ζωή, επηρεάζοντας πολλές φορές τις αποφάσεις μας περισσότερο από ότι η οικογένειά μας. Μπορείς να εξάγεις χρήσιμα αυτογνωσιακά συμπεράσματα μέσα από τις φιλικές σου σχέσεις και να δεις καλύτερα κάποια κομμάτια του εαυτού σου.
Η ανάγκη για αυτή την ουσιώδη κοινωνική σχέση ξεκινά από την παιδική ηλικία. Τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές με άλλα παιδιά και αυτό τα βοηθά στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη αλλά και στις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα όρια και τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς μέσα από τις πρώτες φιλίες. Μαθαίνουν να χάνουν, να κερδίζουν, μαθαίνουν το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, αρχίζουν να επεξεργάζονται συναισθήματα από την επαφή τους με την ομοιότητα και τη διαφορετικότητα.
Είναι σημαντικό να δηλώσουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις, άρα δεν υπάρχουν και τέλειες φιλίες. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι δεδομένες, απαιτούν αμφίδρομη προσπάθεια, δοτικότητα και επένδυση χρόνου. Είναι διαφορετικό να έχεις πολλούς γνωστούς που τους δίνεις την ιδιότητα του φίλου ή «διαδικτυακούς φίλους» και διαφορετικό να έχεις πραγματικούς φίλους. Η ουσιαστική φιλία είναι διαπροσωπική σχέση, ιδανικά, δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για να μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα χωρίς να νιώθεις ότι κρίνεσαι. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, ένα υποστηρικτικό σύστημα. Τα χαρακτηριστικά της φιλίας είναι η αφοσίωση, η αποδοχή, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η ανιδιοτέλεια, η αλληλοβοήθεια.
Οι τυχών διαφωνίες μπορούν να ενισχύσουν και να σφυρηλατήσουν την φιλία. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι, να συμφωνούμε στα πάντα, όμως, μέσα από τη διαφωνία δημιουργείται μάθηση, ανάπτυξη και ενίσχυση της φιλίας. Αν όμως δημιουργηθεί ένα χάσμα και σπάσει μια φιλία, η απώλεια είναι πολύ μεγάλη. Όταν διαρραγεί η εμπιστοσύνη στο ίδιο τον θεσμό της φιλίας ο άνθρωπος γίνεται φοβικός, κλειστός και κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους στις ανθρώπινες σχέσεις.
Σκεφτείτε τους φίλους σας. Θα λέγατε ότι είναι πολλοί ή λίγοι; Επικοινωνείτε αποτελεσματικά μεταξύ σας; Πιστεύεται ότι σας ξέρουν καλά;
Είναι σημαντικό να εκτιμούμε εμπράκτως τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, που μας στέκονται στα δύσκολα και χαίρονται με τη χαρά μας. Γιατί οι αληθινοί φίλοι στη ζωή είναι πολύτιμοι…
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Amati, V., Meggiolaro, S., Rivellini, G., & Zaccarin, S. (2018). Social relations and life satisfaction: the role of friends. Genus, 74(1), 7. https://doi.org/10.1186/s41118-018-0032-z
Buote, V. M., Pancer, S. M., Pratt, M. W., Adams, G., Birnie-Lefcovitch, S., Polivy, J., & Wintre, M. G. (2007). The Importance of Friends: Friendship and Adjustment Among 1st-Year University Students. Journal of Adolescent Research, 22(6), 665–689. https://doi.org/10.1177/0743558407306344
Photo by Aman Shrivastava on Unsplash