Η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη δηλαδή που έχει κάποιος στον εαυτό, στις δυνάμεις και στις ικανότητες του είναι καθοριστικός παράγοντας για μια επιτυχημένη ζωή.
Οι βάσεις της μπαίνουν πολύ νωρίς, κατά την παιδική ηλικία και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το παιδί να αναπτύξει και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του:
- Δώστε άνευ όρων αγάπη. Η αυτοπεποίθηση του παιδιού αναπτύσσεται με την αγάπη που παρέχεται ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του και τις δυσκολίες του παιδιού.
- Παρέχετε επιλογές. Αντί να αποφασίζετε εσείς τι θα φάει, τι θα φορέσει κλπ το παιδί, δώστε στο ίδιο την δυνατότητα επιλογής (από μια προκαθορισμένη λίστα και όποτε είναι δυνατό). Με αυτό το τρόπο το παιδί αποκτά μια αίσθηση ελέγχου και δύναμης. Παράλληλα, καθώς το παιδί εξασκείται στη λήψη απλών αποφάσεων, προετοιμάζεται για τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει στη ζωή του.
- Αφήστε το παιδί να προσπαθήσει. Με υπομονή, δώστε του το χρόνο να προσπαθήσει να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Π.χ. εσείς θα ντύσετε γρηγορότερα το νήπιο, αλλά το παιδί που καταφέρνει κάτι περίπλοκο μόνο του, νιώθει πιο ικανό και αποκτά αυτοπεποίθηση.
- Πείτε στο παιδί ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν περιμένει από το ίδιο να είναι. Θυμηθείτε ότι ο τρόπος που εσείς αντιδράτε στα λάθη του και στην αποτυχία, πιθανότατα θα υιοθετηθεί από το παιδί.
- Επιβραβεύστε αλλά με ειλικρίνεια. Όταν δίνετε πολύ μεγαλύτερη αξία σε ένα επίτευγμα απ’ ότι του αντιστοιχεί, κατεβάζετε τον πήχη για το παιδί. Π.χ. σ’ ένα παιδί που σας δείχνει τη ζωγραφιά του αντί για «Είναι τέλεια, είσαι ο καλύτερος ζωγράφος του κόσμου», προτιμήστε να πείτε «πολύ καλή δουλειά, έχεις βάλει πολλές λεπτομέρειες, μπράβο!»
- Αναθέστε του κατάλληλες δουλειές. Σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, δώστε του την ευθύνη για κάτι, για παράδειγμα να στρώσει το τραπέζι, να βγάλει το σκύλο βόλτα κλπ.
- Αποφύγετε τη σύγκριση. Μη συγκρίνετε το παιδί με τα αδέλφια του ή με άλλους συνομήλικους.
- Αφήστε το παιδί να πάρει κάποιο ασφαλές ρίσκο. Αντί να τρέξετε να πάρετε από τα χέρια του το κουτί με τον χυμό που προβλέπετε ότι θα ρίξει έξω από το ποτήρι, αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του και αν αποτύχει να μάθει από την εμπειρία αυτή.
- Βοηθήστε το να νιώσει μοναδικό. Βοηθείστε το παιδί να ανακαλύψει τις ιδιαίτερες, μοναδικές ικανότητες του και να δώσει αξία στις δυνάμεις του.
- Δοκιμή και πάλι δοκιμή! Ωθείστε τα παιδιά να δοκιμάζουν να κάνουν πράγματα με το δικό τους τρόπο, να αντιμετωπίσουν τα ίδια τις δυσκολίες που προκύπτουν και να πάρουν κάποιο ρίσκο.
- Θέτοντας στόχους. Διδάξτε στο παιδί πώς να θέτει στόχους και δώστε του ευκαιρίες για να επιτύχει πράγματα.
Κατερίνα Τσίτση,
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος, MSc
http://www.psyxologos-thermi.gr/