Από την Εργοθεραπεύτρια του «Θάλπος Αττικής», Ευφροσύνη Καραχρήστου
Είστε αριστερόχειρας; Μην νιώθετε άσχημα που είστε διαφορετικός από τους ανθρώπους που είναι δεξιόχειρες.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος επιδεικνύει προτίμηση στο δεξί ή στο αριστερό χέρι για την εκτέλεση των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Ο όρος «προτίμηση χεριού», αναφέρεται στη σταθερή επιλογή του ενός χεριού έναντι του άλλου. Ωστόσο δεν έχει αποκωδικοποιηθεί επαρκώς ο μηχανισμός που τη στηρίζει.
Είναι αλήθεια ότι οι αριστερόχειρες αποτελούν μειονότητα, αν και δύσκολα μπορεί να καθοριστεί το ακριβές ποσοστό. Όπως φαίνεται η συχνότητα της αριστεροχειρίας ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων μελετών και τα ποσοστά κυμαίνονται από 1,6% σε 32,2%, ενώ πιο συχνά αναφέρεται περίπου σε 10% αριστερόχειρα άτομα.
Ωστόσο η Διεθνής Εγκυκλοπαίδεια του Γκρόλιερ τοποθετεί το ποσοστό των αριστερόχειρων παγκόσμια στο 6%. Αλλά ακόμη και το 5 ή 6 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, θα έφτανε περίπου τα 300 εκατομμύρια άτομα. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι αν είστε αριστερόχειρας έχετε μεγάλη παρέα!
Αυτό που εκνευρίζει τους αριστερόχειρες είναι που τόσο πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι ή στο κοινωνικό μας περιβάλλον, είναι ολοφάνερα σχεδιασμένα για την ευκολία εκείνων που είναι δεξιόχειρες. Για παράδειγμα η βρύση του κρύου νερού, συνήθως βρίσκεται στο δεξί μέρος του νεροχύτη, προφανώς επειδή είναι η βρύση που χρησιμοποιείται περισσότερο. Το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατασκευάζεται για να ταιριάζει καλύτερα στο δεξί χέρι. Συνήθως οι αριστερόχειρες πρέπει να μεταφέρουν το ποντίκι από τη δεξιά στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάποιο ξένο υπολογιστή, καθώς και να αλλάξουν τη ρύθμιση για τα πλήκτρα του.
Στο παρελθόν οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζονταν με μισαλλοδοξία. Ειδικότερα η γραφή με το αριστερό χέρι, ήταν απαγορευμένη. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που υπήρχαν γονείς και δάσκαλοι οι οποίοι έδεναν το «λάθος» χέρι του παιδιού πίσω από την πλάτη του, για να το αναγκάζουν να χρησιμοποιεί το «καλό» του χέρι. Στα προηγμένα κράτη σήμερα, δεν υπάρχει προκατάληψη ενάντια στους αριστερόχειρες. Αντίθετα πολλά εργαλεία ή συσκευές, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται άνετα, με το αριστερό χέρι. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως είναι το ψαλίδι. Επίσης οι προσαρμογές για αριστερόχειρες έχουν φτάσει και σε άλλους χώρους όπως για παράδειγμα της μουσικής. Κιθάρες, μπουζούκια, τρομπέτες και άλλα μουσικά όργανα κατασκευάζονται αποκλειστικά για αριστερόχειρες. Φυσικά το κόστος είναι μεγαλύτερο ενώ η διαθεσιμότητα μικρότερη.
Η έλλειψη εργαλείων και μηχανών για αριστερόχειρες σε αρκετούς χώρους εργασίας, δεν αποτελεί απλώς μία ενόχληση για πολλούς αριστερόχειρες, αλλά συχνά τους θέτει σε πραγματικό κίνδυνο. Γι’ αυτό κάποια εργοστάσια εγκατέστησαν εξοπλισμό για αριστερόχειρες, μετά από μηνύσεις που κατατέθηκαν για λογαριασμό αριστερόχειρων εργατών.
Η οργάνωση που προωθεί τα δικαιώματα των αριστερόχειρων, έχει έδρα στο Λονδίνο και έχει δημιουργήσει το Left-Handers Club. Κύριος σκοπός της είναι να «φέρει σε επαφή όλους αυτούς τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο οι οποίοι ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικοί, ζουν σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος…. ανάποδα».
Η Παγκόσμια Ημέρα, 13 Αυγούστου τιμήθηκε με διοργάνωση συζητήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες για τις δυνατότητες και τις ανάγκες των αριστερόχειρων. Στα πλαίσια αυτά, τέθηκε η ανάγκη για την εξαγγελία σεμιναρίων, κατά τα οποία ειδικοί θα μπορούν να εξηγούν στους γονείς
για ποιο λόγο τα παιδιά τους που θέλουν να γράφουν με το αριστερό, δεν αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο.
Φέτος είναι η 29η επέτειος και η Left-Handers έχει δημιουργήσει ένα site στο διαδίκτυο (http: www.left-handersday.com), όπου κανείς μπορεί να βρει πληροφορίες σχετικά με τις σύγχρονες αντιλήψεις αλλά και τις εξελίξεις για την αριστεροχειρία.
Αν είστε αριστερόχειρας λοιπόν, δε χρειάζεται να ανησυχείτε ή να αισθάνεστε κατώτεροι, αντίθετα αξίζει να γνωρίζετε ότι τα στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι οι περισσότεροι αριστερόχειρες έχουν μεγαλύτερη καλλιτεχνική φλέβα από τους δεξιόχειρες, πως σημειώνουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, ότι έχουν έφεση στις τέχνες, αλλά και αλλού. Συγκεκριμένα ο Κρις Μακμάνους του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London), στο βιβλίο του Right-Hand, Left-Hand, υποστηρίζει ότι η αναλογία των αριστεροχείρων αυξάνεται και ότι οι αριστερόχειρες έχουν διαχρονικά «δώσει» ένα άνω του μέσου όρου ποσοστό ανθρώπων με υψηλές επιδόσεις. Επιπλέον αναφέρει, ότι οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων είναι δομημένοι διαφορετικά. Επισημαίνει ότι η δόμηση αυτή διευρύνει το φάσμα των ικανοτήτων τους, ενώ ταυτόχρονα τα γονίδια που ευθύνονται για την αριστεροχειρία, ρυθμίζουν και την ανάπτυξη των γλωσσικών κέντρων του εγκεφάλου. Γράφει ακόμα ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσδιορίζονται ως αριστερόχειρες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αντίστοιχη διανοητική πρόοδο με πολύ περισσότερες ιδιοφυΐες στα μαθηματικά, στις Καλές Τέχνες και στον αθλητισμό.
Αν είστε αριστερόχειρας, αναλογιστείτε μερικά από τα επιτεύγματα αριστερόχειρών στην σύγχρονη κοινωνία μας. Ο Μπέιμπ Ρουθ, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην ιστορία του μπέιζμπολ, ήταν αριστερόχειρας, όπως είναι και πολλοί άλλοι παίκτες του μπέιζμπολ. Στο δημοφιλές Ολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας επίσης, λαβαίνουν μέρος αρκετοί αριστερόχειρες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, 3 από τους 4 χρυσούς ολυμπιονίκες στην ξιφασκία, ήταν αριστερόχειρες. Στον κόσμο της τέχνης, ίσως κανένας δεν είναι πιο διάσημος από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι για το φιλοτεχνημένο με το αριστερό χέρι έργο του. Ενώ δεν είναι βέβαιο το αν ήταν αριστερόχειρας εκ γενετής. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως έγραφε και ζωγράφιζε με το αριστερό χέρι, αν και κατά καιρούς επέδειξε την αμφιδεξιότητά του χρησιμοποιώντας και το δεξί του χέρι.
ΠΗΓΕΣ
https://bigthink.com/mike-colagrossi/the-science-of-being-left-handed
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1
https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/101992410
https://docplayer.gr/9993796-Metaptyhiaki-diplomatiki-ergasia.html
http://ir.lib.uth.gr/bitstream/handle/11615/13183/P0013183.pdf?sequence=1&isAllowed=y
PHOTO CREDIT: Kelly Sikkema