από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Ακόμα και τη σημερινή εποχή, οι γυναίκες συνεχίζουν να βρίσκονται στην δυσμενή θέση να χρειάζεται να αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιτύχουν και να καινοτομήσουν στον τομέα της επιστήμης, κάτι που για τα ανδρικά “μυαλά” δεν ήταν ποτέ απαραίτητο.
Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη στις 11 Φεβρουαρίου μας επισημαίνει πως «η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030».
Θεωρητικά έχει επέλθει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον επαγγελματικό τομέα. Στην πράξη όμως τα στερεότυπα εξακολουθούν να βάζουν φρένο στην πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των γυναικών. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της UNESCO σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά, στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).
Τα ποσοστά αυτά δεν προκύπτουν λόγω ανικανότητας των γυναικών να δηλώσουν ένα δυναμικό παρόν στον τομέα της επιστήμης, προκύπτουν εξαιτίας της συνεχούς αμφισβήτησης του φύλου τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του αποτρεπτικό παράγοντα για μια γυναίκα. Όταν μία εξέχουσα θέση δίνεται εύκολα σε ένα άνδρα με προσόντα, μια γυναίκα με τα ίδια προσόντα, καλείται να αποδείξει ότι την αξίζει. Καλείται, δηλαδή, να κοπιάσει για να αποδείξει το αυταπόδεικτο.
Οι έξυπνες γυναίκες – ακριβώς επειδή είναι έξυπνες – δεν πρόκειται να μπουν στην διαδικασία να ανταγωνιστούν τους άντρες σε μία άνιση και ανούσια σύγκριση, με περισσότερη επίκριση και λιγότερες αποδοχές.
Ο χώρος της επιστήμης χρειάζεται τα “καλύτερα μυαλά” ανεξαρτήτως φύλου. Χρειάζεται τους πιο έξυπνους ανθρώπους και αυτή την στιγμή δεν τους έχει, εφόσον δεν διαθέτει όσες έξυπνες γυναίκες θα μπορούσε να έχει. Αν θέλουμε η επιστήμη να κάνει άλματα, σε μια εποχή που θεωρείται πλέον κρίσιμη η συμβολή της για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα σε κορίτσια και γυναίκες να αφιερώσουν τις ικανότητες τους σε αυτήν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.un.org/en/events/women-and-girls-in-science-day/
• https://www.bsecho.org/Public/News/Articles/2021/2021-02/202102-IDWGS-Becky-Liana.aspx
• https://www.sansimera.gr/worldays/453
• http://uis.unesco.org/en/topic/women-science