η Θάλπος γράφει…
Στο παραμύθι Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η Αλίκη συνήθιζε να τρώει ένα μανιτάρι και να αλλάζει το μέγεθός της.
Ο συγγραφέας του παραμυθιού, Charles Lutwidge Dodgson με το ψευδώνυμο Lewis Carroll, φημολογείται πως έπασχε από έντονες και συνεχείς ημικρανίες με περίεργα οπτικά συμπτώματα που επηρέαζαν τον τρόπο που αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα. Ενώ, παράλληλα, ίσως να είχε βιώσει κάποια από τα συμπτώματα που περιέγραφε στο βιβλίο του.
Το σπάνιο σύνδρομο που δανείστηκε το όνομα του διάσημου βιβλίου ανακαλύφθηκε το 1955 από τον Βρετανό ψυχίατρο Τζον Τοντ. Η νευρολογική αυτή πάθηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινά επεισόδια διαστρεβλωμένης αντίληψης και αποπροσανατολισμού. Επίσης επηρεάζει και κάποιες αισθήσεις όπως την όραση, την αφή, την ακοή καθώς και την αίσθηση του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, τα επεισόδια αυτής της σπάνιας ασθένειας, γνωστά και ως σύνδρομο Τοντ, περιλαμβάνουν μακροψία (αντικείμενα που φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι), μικροψία (αντικείμενα που εμφανίζονται μικρότερα από ό,τι είναι) και τηλεοψία (αντικείμενα που εμφανίζονται πιο μακριά από ό,τι είναι).
Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το σύνδρομο μπορεί να αντιλαμβάνονται ακόμα και τα δικά τους μέλη του σώματος μεγαλύτερα ή μικρότερα από ότι στη πραγματικότητα με αποτέλεσμα να τους δημιουργείται σύγχυση, πανικός, και σε πολλές περιπτώσεις να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.
Τα κυριότερα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου είναι τόσο η υπερβολικού βαθμού επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και οι ναρκωτικές ουσίες με σημαντικότερη το LSD. Και στις δύο περιπτώσεις τροποποιείται η αιμάτωση στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται άρρηκτα με την υφή και τη γενικότερη αντίληψη. Τέλος η μακροήμερη έλλειψη ύπνου παίζει τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στην εδραίωσή του.
Photo by Paolo Nicolello on Unsplash