Παρόλο που η δουλειά αποτελεί κοινώς την κύρια πηγή άγχους, νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο εργασίας παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους απ’ ότι όταν βρίσκονται στο σπίτι.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας εξέτασαν τα επίπεδα κορτιζόλης – βασικό δείκτη του άγχους – 122 εργαζομένων κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής και ενός σαββατοκύριακου. Αναλύοντας τα δείγματα σάλιου των συμμετεχόντων ανακάλυψανπως τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν πολύ χαμηλότερα όταν το άτομο βρισκόταν στο χώρο εργασίας παρά στο σπίτι.
Για την πλειοψηφία των ατόμων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα είδος παράδεισου αφού βρίσκονται μακρυά από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Αντιθέτως, στο σπίτι κυριαρχούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, γεγονός που προκαλεί περισσότερο άγχος.
“Το γεγονός ότι τα επίπεδα άγχους των ατόμων μειώνονται όταν βρίσκονται στη δουλειά, δεν σημαίνει πως δεν τους αρέσει να περνάνε χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά τους,” είπε η Σάρα Νταμάσκ, καθηγήτρια του εργαστηρίου που διεξήγε την έρευνα. “Αποδεικνύεται πως υπάρχει κάτι καλό στη δουλειά. Το να είναι κανείς συγκεντρωμένος σε μια εργασία με σκοπό να την ολοκληρώσει, καθώς και οι κοινωνικές συναναστροφές που του επιτρέπει το εργασιακό περιβάλλον με τους συναδέλφους του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και δικαιολογούν τα χαμηλά επίπεδα άγχους.”
Οι ερευνητές απευθύνθηκαν και σε άντρες και σε γυναίκες κατά την διεξαγωγή της έρευνας. Όταν τα άτομα κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο χαρούμενοι αισθάνονται στη δουλειά σε σχέση με το σπίτι, οι άντρες απάντησαν πως έχουν περισσότερο θετική διάθεση στο σπίτι απ’ ότι στη δουλειά, ενώ οι γυναίκες δήλωσαν ακριβώς το αντίθετο.
“Η έρευνα υποστηρίζει κάτι ευρέως γνωστό. Οι γυναίκες έχουν πολλά περισσότερα πράγματα να κάνουν στο σπίτι απ’ ότι οι άντρες όταν επιστρέφουν από την δουλειά,” είπε η Σάρα Νταμάσκ. “Έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Είναι όλα αυτά τα επιπλέον πράγματα που πρέπει να κάνουν που είναι σαν να αρχίζει η δεύτερη βάρδια μόλις επιστρέψουν.”
Ένας άλλος λόγος που οι γυναίκες αναφέρουν λιγότερο άγχος και περισσότερη θετική διάθεση στη δουλειά είναι ότι τους αρέσει το αντικείμενο της δουλειάς τους, σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι πολλές φορές συμβιβάζονται σε μια λιγότερο ευχάριστη θέση για αυτούς εξαιτίας πολλών παραγόντων. “Πιστεύω ότι οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους ζωή τείνουν να βρίσκουν τη δουλειά στην οποία πραγματικά θέλουν να απασχολούνται. Εξαιτίας της ποιότητας της εργασίας, οι γυναίκες είναι περισσότερο ικανοποιημένες απ’ ότι οι άντρες.”
“Ωστόσο, καμία διαφορά δεν σημειώθηκε στα επίπεδα άγχους των δύο φύλων κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων,” είπε η γιατρός Σάρα.
“Υπάρχουν λύσεις για την αποκατάσταση αυτής της διαφοράς. Οι εργοδότες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν κάποιες πολιτικές περισσότερο φιλικές προς την οικογένεια του εργαζομένου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το ωράριο εργασίας να είναι περισσότερο ή πλήρως ελαστικό, η επιλογή του να δουλέψουν και από το σπίτι δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να διαχειριστούν τη σύγκρουση που προκύπτει ανάμεσα στο σπίτι και τη δουλειά.
Η έρευνα αυτή δεν υποδεικνύει ως λύση να δουλεύει κανείς εκατομμύρια ώρες ή οι γυναίκες να μην αφιερώνουν χρόνο στις οικογένειές τους για να είναι χαρούμενες. Απλά, ο συνδυασμός της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μιας γυναίκας κάνει το σπίτι λίγο λιγότερο ευτυχισμένο μέρος, τουλάχιστον στην καθημερινότητά της.”
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science & Medicine από το Council Contemporary Families.
Γράφει η Tara Parker-Pope