από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Είτε πρόκειται για ένα χάδι του γονιού προς το παιδί και αντίστροφα, είτε μεταξύ δύο συντρόφων, φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτή την αισθητηριακή δυνατότητα. Να ακουμπάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, να το αγκαλιάζουμε, να το φιλάμε και να μην νιώθουμε τίποτα.
Η αφή και γενικότερα η σωματική επαφή αποτελεί μία πολύ σημαντική μορφή επικοινωνίας. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στις πέντε γλώσσες αγάπης και αναφέρεται στην έκφραση και τη λήψη στοργής, φυσικής εγγύτητας και άλλων μορφών φυσικής σύνδεσης. Τα φιλιά, οι αγκαλιές, το κράτημα χέρι-χέρι και το σεξ είναι οι τρόποι για να δείξουμε την αγάπη μας μέσω της αίσθησης της αφής.
Το άγγιγμα αποτελεί ένα ισχυρό μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας των συναισθημάτων, μία διακριτική και διαφοροποιημένη προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Ερευνητές έχουν βρει ζωτικής σημασίας συσχέτιση μεταξύ της σωματικής επαφής (αγκαλιά, φροντίδα) και της ανάπτυξης των βρεφών. Επίσης, είναι ένας ουσιαστικός τρόπος μετάδοσης συμπόνιας, πχ. όταν κάποιος βιώνει θλίψη, ένα χέρι γύρω από τον ώμο του μπορεί να είναι πιο παρηγορητικό από τα λόγια.
Η σωματική επαφή άλλωστε αποτελεί ένα βασικό παράγοντα, μαζί με την παρουσία ενσυναίσθησης που συμβάλει στην δημιουργία συναισθηματικής οικειότητας μεταξύ δύο συντρόφων.
Αυτή η επίδραση έχει και νευροφυσιολογική βάση καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μέσα από το απτική επαφή απελευθερώνονται ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη, η κατά κόσμο «ορμόνη της αγάπης». Η αγκαλιά, δε, έχει φανεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργεί ως καταπραϋντικό στον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Μάλιστα σε μια μελέτη ζευγαριών διαπιστώθηκε ότι οι σύντροφοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης – η ορμόνη του στρες- τις ημέρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής επαφής, όπως το κράτημα των χεριών ή η αγκαλιά.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι είχαν αυξημένη την απτική τους επικοινωνία για αρκετές ημέρες, παρουσίαζαν επακόλουθες μειώσεις στα συμπτώματα σωματικών προβλημάτων (πόνος στην πλάτη/μυϊκό πόνο, κεφαλαλγία, αϋπνία, στομαχικές διαταραχές, εξάνθημα/ερεθισμό του δέρματος και άρρωστοι/τραυματισμοί.)
Ίσως, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική επίδραση έχει η αίσθηση της αφής στις σχέσεις μας με τους άλλους και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μας προσφέρει γιατί σταδιακά με την γήρανση, θα φθίνει.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.mindbodygreen.com/articles/physical-touch-love-language
• https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-nourishment/202108/the-importance-touch
• https://justmind.org/the-importance-of-touch-in-relationships/
• Ditzen, B. et al. “Positive couple interactions and daily cortisol: on the stress-protecting role of intimacy.” Psychosomatic Medicine. 70(8): 883-889, 2008.
• Stadler, G. et al. “Close relationships and health in daily life: a review and empirical data on intimacy and somatic symptoms.” Psychosomatic Medicine. 74(4):3 98–409, 2012.
• https://www.vox.com/2015/1/28/7925737/touch-facts