Εργασία: Ευκαιρία και κίνδυνος για την ψυχική υγεία
Έως το 2022, σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εργαζόμενοι. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον. Η εργασία μπορεί να είναι προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική υγεία αλλά μπορεί, επίσης, να ενέχει σε πιθανό κίνδυνο. Σε όλο τον κόσμο, εργαζόμενοι, οικογένειες, επιχειρήσεις και ολόκληρες οικονομίες βιώνουν τον αντίκτυπο των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Για όλους τους ανθρώπους, άσχετα αν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, οι χώροι εργασίας μπορεί να είναι χώροι που ενισχύουν ή υπονομεύουν την ψυχική υγεία.
Από τη μία πλευρά, η αξιοπρεπής εργασία είναι γνωστό ότι επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία. ∆εν παρέχει μόνο το αναγκαίο εισόδημα αλλά αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δομείται η καθημερινή ρουτίνα της ζωής, αναπτύσσονται θετικές κοινωνικές σχέσεις και μέσω αυτής το άτομο αποκτά αίσθηση σκοπού και επιτεύγματος. Για τα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας η εργασιακή απασχόληση μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωση και σχετίζεται με βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και καλύτερη κοινωνική λειτουργικότητα.
Για όλους τους εργαζόμενους, ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αλλά συντελεί στη βελτίωση της εργασιακής απόδοσης και παραγωγικότητας, ενισχύει την μακρόχρονη διατήρηση των εργαζομένων στην εργασία και ελαχιστοποιεί την ένταση και τις συγκρούσεις.
Από την άλλη πλευρά, η ανεργία ή η ασταθής ή επισφαλής απασχόληση, οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας ή τα επιβλαβή εργασιακά περιβάλλοντα, μπορούν όλα να είναι πηγές άγχους και αποτελούν πηγή κινδύνου για την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Η ανεργία, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια και η πρόσφατη απώλεια εργασίας αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση αυτοκτονικών συμπεριφορών.
Η ανισότητα και η άνιση μεταχείριση μπορεί να εκδηλωθεί μέσω της ανισότητας στα κέρδη, στις ευκαιρίες ή στο σεβασμό στην εργασία. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν διακρίσεις στην εργασία λόγω φυλής, βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου, ταυτότητας ή έκφρασης, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής καταγωγής (όπως τάξη ή κάστα), χώρας προέλευσης, θρησκείας ή ηλικίας (ή οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού χαρακτηριστικού), θέτοντάς τους σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση εργασιακού άγχους ή επιβάρυνσης των επιπτώσεων των υπαρχουσών προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Το δικαίωμα στην εργασία είναι ένα από τα πιο συχνά παραβιαζόμενα δικαιώματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας– τα άτομα αυτά είναι επίσης πιθανότερο να αμείβονται λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σας παρουσιάζουμε την επίσημη μετάφραση στα ελληνικά του Policy Brief του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων και τους συνεργάτες του, με τίτλο «Σύντομη Περιγραφή Πολιτικής: Ψυχική Υγεία στο Χώρο Εργασίας.»