γράφει η Αικατερίνη Δάβαρη, Ειδική Ιατρός Εργασίας των Μονάδων Θάλπος
Η διεθνής ημέρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, γιορτάζεται στις 28 Απριλίου κάθε έτους και θεσπίστηκε το 2003 απο τον διεθνή οργανισμό εργασίας (International Labour Office, ILO). Ο εορτασμός στοχεύει να στρέψει τη διεθνή προσοχή στη σημασία της πρόληψης των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας και των επαγγελματικών ασθενειών. Επιπροσθέτως καταστεί αναγκαία μια συλλογική δέσμευση για την δημιουργία και την προώθηση της κουλτούρας υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, από τα 2,34 εκατομμύρια επαγγελματικούς θανάτους κάθε χρόνο στον κόσμο, μόνο 321.000 οφείλονται σε ατυχήματα. Οι υπόλοιποι 2,02 εκατομμύρια θάνατοι προκαλούνται από διάφορους τύπους ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία και οι οποίοι αντιστοιχούν σε ημερήσιο μέσο όρο 5.500 θανάτων. Εκτιμάται ότι οι εργάσιμες ημέρες που χάνονται λόγω επαγγελματικών αιτιών υγείας και ασφάλειας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% (6% σε ορισμένες χώρες) του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η ανεπαρκής πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία, λόγω της απώλειας στην παραγωγικότητας και της επιβάρυνσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι, είναι επιτακτική η ανάγκη για την λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.
Η ιατρική εργασίας είναι η ειδικότητα της ιατρικής που συντελεί σε αυτό. Απαιτεί μια σφαιρική γνώση του χώρου εργασίας η οποία επιτυγχάνεται με επισκέψεις από τους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε να γνωρίσουν τις συνθήκες εργασίας. Επίσης λαμβάνει μέρος στην διαδικασία βελτίωσης των επαγγελματικών χώρων ώστε να είναι ασφαλείς και εργονομικοί. Αυτή η προσπάθεια πρόληψης ξεκίνησε στα τέλη του 17ου αιώνα όπου ο Ramazzini (πατέρας της Ιατρικής της Εργασίας) πραγματοποίησε την πρώτη συστηματική περιγραφή των νόσων, αναφορικά με επαγγελματικά αίτια. Ο Ramazzini υποστήριξε την άποψη καθ’ όλη την πραγματεία του ότι η ανάλυση του χώρου εργασίας μπορεί να εντοπίσει δυνητικούς και πραγματικούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων. Σήμερα στο 21ο αιώνα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους του Ramazzini προσαρμόζοντάς τες στα μοντέρνα εργασιακά περιβάλλοντα.
Τελειώνοντας μοιράζομαι ένα μήνυμα αισιοδοξίας “Dum spiro spero” για υγιέστερες εργασιακές ημέρες.
Photo by Online Marketing on Unsplash