Ανησυχείτε για την παθολογική κατάσταση του παιδιού σας να στέλνει μηνύματα; Λοιπόν, έχετε δίκιο που ανησυχείτε. Οι νέοι που συνεχώς ελέγχουν το κινητό τους έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα.
Το κακό είναι πως οι νέοι χρησιμοποιούν τα μηνύματα κειμένου και τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από κάθε άλλο τρόπο για να επικοινωνήσουν με τους συνομήλικούς τους.
Μελέτη που διεξήχθη σε παραπάνω από 400 νέους, 8 έως 11 χρονών, έδειξε πως πολλοί έφηβοι που στέλνουν μηνύματα συμπεριφέρονται σαν παθολογικοί τζογαδόροι. Χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας των μηνυμάτων, αδυνατούν να σταματήσουν να το κάνουν και λένε ψέμματα σχετικά με το πόσο χρόνο καταναλώνουν στο να στέλνουν μηνύματα.
Για τους νέους, το κινητό τηλέφωνο από μόνο του προκαλεί μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της ανάγκης τους να το ελέγχουν συνεχώς. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν το βρίσκουν, πανικοβάλλονται. Σε αντίθεση με τα κορίτσια, τα αγόρια που είναι παθολογικοί με το να στέλνουν μηνύματα, δεν κινδυνεύουν από κακή επίδοση στο σχολείο. Ωστόσο, τα κορίτσια στέλνουν μηνύματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι τα αγόρια.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Psychology of Popular Media Culture, επιβεβαιώνει την σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των χαμηλών σχολικών επιδόσεων. Η έρευνα, η οποία έλαβε χώρα το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όση περισσότερη ώρα καταναλώνει ένας Ισπανόφωνος έφηβος στο Facebook, τόσο χειρότερους βαθμούς έχει στα μαθηματικά.
Οι μαθητές που στέλνουν μηνύματα ενώ ταυτόχρονα κάνουν τις σχολικές εργασίες τους έχουν χαμηλότερους βαθμούς. Εκείνοι που στέλνουν μηνύματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος κρατούν λιγότερο λεπτομερείς σημειώσεις και θυμούνται λιγότερες πληροφορίες.
Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τον μεγάλο αριθμό μηνυμάτων με τις διαταραχές του ύπνου, αφού πολύ πιθανόν ο έφηβος να ξυπνάει όταν λαμβάνει ένα νέο μήνυμα. Αμερικάνικη δημοσίευση σημείωσε πως τα τρία τέταρτα των νέων έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο και έξι στους δέκα στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα. Περνούν περισσότερο χρόνο στο να στέλνουν μηνύματα, παρά να μιλάνε στο τηλέφωνο, να συναντούν φίλους ή να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα. Ο μέσος αριθμός μηνυμάτων που στέλνεται από έναν νέο καθημερινά είναι εξήντα. Συγκεκριμένα τα κορίτσια στέλνουν κατά μέσο όρο περίπου εκατό μηνύματα τη μέρα, ενώ τα αγόρια περίπου πενήντα.
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η αποστολή μηνυμάτων ενθαρρύνει το σύντομο εύρος προσοχής, σε αντίθεση με το πολύωρο εύρος συγκέντρωσης που απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας σχολικής μέρας.
Η τελευταία αναφορά από την Αμερικάνικη Στατιστική Υπηρεσία υποστηρίζει πως η κατάθλιψη, το άγχος και άλλα κοινωνικής υγείας προβλήματα συναντώνται συχνότερα σε νέους από 10 έως 15 χρονών, οι οποίοι σπαταλούν χρόνο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Η απορρόφηση σε έναν φανταστικό κόσμο καταστρέφει τον τρόπο που οι νέοι βλέπουν τον εαυτό τους, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον πραγματικό κόσμο.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ψευδείς πληροφορίες και παρόλο αυτά, οι έφηβοι το έχουν σαν ευαγγέλιο.
Ακόμα, τα κοινωνικά δίκτυα μάλλον δεν είναι και τόσο κοινωνικά. Εάν κανένας δεν απαντήσει σε ένα μήνυμα, τότε ο νέος αισθάνεται κοινωνικά παρείσακτος.
Το να παρακολουθείτε και να περιορίζετε την χρήση του κινητού τηλεφώνου του παιδιού σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.