
Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή εκστρατεία εθελοντισμού «Let’s do it».
Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2008 από μία ομάδα πολιτών στην Εσθονία με σκοπό να καθαριστεί ολόκληρη η χώρα σε μία μόνο ημέρα. Ήταν ένας στόχος δύσκολος, ο οποίος όμως τελικά κατορθώθηκε με επιτυχία εξαιτίας της προσπάθειας ενός μεγάλου αριθμού εθελοντών. Με την πάροδο του χρόνου η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε Let’s do it και πήρε διεθνείς διαστάσεις.
Η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή τη δράση δεν αποσκοπεί μόνο στην πρακτική της διάσταση, δηλαδή να καθαριστούν διάφορες περιοχές, αλλά έγκειται στον συμβολισμό της πράξης. Με αρχικό στόχο την αναγνώριση των ωφελειών του εθελοντισμού και κατ’ επέκταση την αυθόρμητη πλέον πράξη του, η εκστρατεία επιδιώκει να αλλάξει την αντίληψη που έχει ο κόσμος για την προσφορά χωρίς αμοιβή και να την δει ως ανταμοιβή.
Υιοθετώντας, λοιπόν, το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Καλαμάτας», με μεγάλη του ευχαρίστηση, συμμετείχε ενεργά σε αυτή την εκστρατεία εθελοντισμού.
Τα μέλη της Μονάδας δούλεψαν για την καθαριότητα και το βάψιμο της παιδικής χαράς και του περίχωρου της στην περιοχή Αβραμόγιαννη στην Καλαμάτα. Το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας αφού υποδέχτηκε με χαρά τη συμμετοχή του στην ενέργεια αυτή, συνέβαλλε στο να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο κλίμα εργασίας.
Το αποτέλεσμα ικανοποίησε όλους τους συμμετέχοντες, παραμερίζοντας την όποια κούραση, ενώ δόθηκε ραντεβού για του χρόνου, ευελπιστώντας σε μεγαλύτερη αφύπνιση και συμμετοχή της κοινότητας. Η συμμετοχή του «Θάλπος Καλαμάτας» αποσκοπούσε όχι μόνο στο να συνδράμει σε αυτό που συμβολίζει η ετήσια αυτή δράση, αλλά και να γίνει μία υπενθύμιση στην κοινότητα πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ψυχική υγεία με τον εθελοντισμό.
Όπως πολλές μελέτες έχουν αποδείξει, βοηθώντας τους άλλους πυροδοτείται η ευτυχία. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές των Κοινωνικών Επιστημών και της Ιατρικής του London School of Economics εξέτασαν τη σχέση του εθελοντισμού και της ευτυχίας σε μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών ενηλίκων, βρήκαν πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι έκαναν εθελοντισμό, τόσο πιο ευτυχισμένοι γίνονταν. Για εκείνους που ποτέ δεν υπήρξαν εθελοντές, οι πιθανότητες να γίνουν «πολύ χαρούμενοι» αυξήθηκαν κατά 7% για αυτούς που ασκούσαν εθελοντικό έργο σε μηνιαία βάση και 12% για αυτούς που ασκούσαν εθελοντικό έργο από δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το 16% των εθελοντών με εβδομαδιαία δραστηριότητα αισθάνθηκαν «πολύ χαρούμενοι», με μια αύξηση στην ευτυχία συγκρίσιμη με το αν είχαν ένα εισόδημα της τάξεως των $75,000- $100.000 έναντι $20.000. (Simple Changes, Big Rewards: A Practical, Easy Guide for Healthy, Happy Living, a special health report published by Harvard Health Publications)
Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του εθελοντισμού είναι η επίδραση του στην κοινότητα. Οι εθελοντές αποτελούν την «κόλλα» που κρατά μια κοινότητα ενωμένη. Ο εθελοντισμός είναι αυτός που μας επιτρέπει να συνδεθούμε με την κοινότητά μας και να το καταστήσουμε ένα καλύτερο μέρος. Ωστόσο, ο εθελοντισμός είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, καθώς ωφελεί τόσο τον εθελοντή όσο και τον σκοπό της πράξης αυτής.
Αφιερώνοντας χρόνο ως εθελοντής μας βοηθά να κάνουμε νέους φίλους, να επεκτείνουμε το κοινωνικό μας δίκτυο μας και να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι είναι εκ φύσεως εξωστρεφείς, κάποιοι άλλοι είναι ιδιαίτερα ντροπαλοί και έχουν δυσκολία στο να γνωρίσουν νέα πρόσωπα. Ο εθελοντισμός μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες, από τη στιγμή που γίνονται τακτικές συναντήσεις από ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό μπορεί να μας δώσει το κίνητρο να επεκταθούμε και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό μας κύκλο.
Μάλιστα, ο εθελοντισμός συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς έναν βασικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί η κοινωνική απομόνωση. Δηλαδή ο εθελοντισμός κρατώντας μας σε τακτική επαφή με τους άλλους, μας βοηθάει να αναπτύξουμε ένα στέρεο υποστηρικτικό δίκτυο, το οποίο με τη σειρά του μας προστατεύει από το στρες και την θλίψη όταν περνάμε δύσκολες στιγμές.
Επίσης, ενισχύει το αίσθημα του «ανήκειν», της συνεργασίας και της ομαδικότητας, ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο εργαλείο για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων κυρίως, χωρίς να αποκλείονται και οι ενήλικες. Παρόλο που αποτελεί πρόκληση ο συντονισμός των προσωπικών προγραμμάτων του καθενός, ο εθελοντισμός ως μια ομάδα έχει πολλά αξιόλογα οφέλη. Προσφέροντας στην κοινότητα μαζί, δημιουργείται μια δυνατή σύνδεση μέσω μιας κοινής εμπειρίας που τελικά κάνει τη διαφορά.
Επιπλέον, ο εθελοντισμός ενισχύει την αυτοπεποίθηση του εθελοντή. Παρέχει μία υγιή ώθηση στην αυτοπεποίθησή μας, την αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή. Κάνοντας καλό για τους άλλους και την κοινότητα, μας παρέχεται η φυσική αίσθηση της ολοκλήρωσης, καθώς επίσης και μια αίσθηση υπερηφάνειας.
Ο εθελοντισμός βοηθά εξίσου στο να παραμείνουμε σωματικά υγιείς. Είναι καλός για την υγεία μας σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε, ενώ είναι ακόμα πιο επωφελής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που κάνουν εθελοντισμό έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους υπόλοιπους, ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η υγεία των συμμετεχόντων. Ο εθελοντισμός έχει επίσης φανεί να μειώνει τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου ή της καρδιακής νόσου.
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να φέρει διασκέδαση και πληρότητα στην ζωή μας, αφού αποτελεί έναν διασκεδαστικό και εύκολο τρόπο για να εξερευνήσουμε τα ενδιαφέροντα μας. Μία εθελοντική πράξη την οποία βρίσκουμε ενδιαφέρουσα και σημαντική μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει μία χαλαρωτική, αναζωογονητική απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα της εργασίας, του σχολείου, ή των οικογενειακών υποχρεώσεων. Ο εθελοντισμός μας παρέχει μία πιο ανανεωμένη δημιουργικότητα, κίνητρο και όραμα που μπορεί να μεταφερθεί στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.