Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας» Εύη Τσικρικού
Όλοι όσοι έχουν βρεθεί να κατέχουν εργασιακή θέση, κάποια στιγμή, ένιωσαν την πίεση του άγχους που σχετίζεται με την εργασία, πόσο μάλλον αυτή την εποχή. Οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να έχει άγχος, ακόμα κι αν σας αρέσει αυτό που κάνετε. Έως ένα βαθμό η ύπαρξη άγχους στο χώρο εργασίας είναι φυσιολογική και κάποιες φορές παραγωγική. Το υπερβολικό άγχος, όμως, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την απόδοσή σας και να επηρεάσει τη σωματική και συναισθηματική υγεία σας. Όταν μάλιστα γίνεται χρόνιο, μπορεί ακόμη και να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας στην εργασία, ενώ μπορεί να είναι επιβλαβής για τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία.
Μερικοί συνήθεις παράγοντες άγχους στο χώρο εργασίας είναι:
- Υπερβολικό φόρτο εργασίας
- Λίγες ευκαιρίες για ανάπτυξη ή πρόοδο
- Εργασία που δεν είναι ελκυστική ή είναι δύσκολη
- Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης
- Μη δυνατότητα αρκετού ελέγχου επί των αποφάσεων που σχετίζονται με την εργασία σας
- Συγκρουόμενες απαιτήσεις ή ασαφείς προσδοκίες απόδοσης
- Εργασιακή ανασφάλεια
Όταν αδυνατούμε να διαχειριστούμε το εργασιακό άγχος, επιβαρύνονται όλοι οι τομείς της ζωής μας, ακόμα και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Κάποια από τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι:
Σωματικά:
- Πόνο στο στήθος ή καρδιά που χτυπάει δυνατά
- Κούραση
- Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
- Ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Κακό ανοσοποιητικό
- Μυϊκή ένταση, πόνοι και πονοκεφάλους
- Επεισόδια γρήγορης, ρηχής αναπνοής και υπερβολικής εφίδρωσης
- Απώλεια ή αλλαγή της όρεξης
- Προβλήματα ύπνου
Ψυχο-συναισθηματικής φύσεως:
- Αίσθημα καταπίεσης ή ενόχλησης
- Αίσθημα ενοχής ή απογοήτευσης
- Ευθιξία
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
- Αναποφασιστικότητα και αρνητισμός
- Προβλήματα μνήμης
- Υπερβολική ανησυχία
Μπορεί επίσης να συμβάλει σε παθολογικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υπερβολικό άγχος συχνά αντιμετωπίζουν αυτό με ανθυγιεινούς τρόπους, όπως υπερκατανάλωση, τρώγοντας ανθυγιεινά τρόφιμα, κάπνισμα τσιγάρων ή κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Με φορτωμένο πρόγραμμα, είναι λογικό να καταβάλλεστε με την εργασία και να μην βρίσκετε χρόνο για τίποτα άλλο. Χρειάζεται να επιτευχθεί μια ισορροπία που να προάγει τη γενική υγεία σας αλλά και την επιτυχία της καριέρας ή της επιχείρησής σας – βέβαια περισσότερο εύκολο στην θεωρία από ότι στην πράξη.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Αν αισθάνεστε έντονο άγχος ή αγωνία, προσπαθήστε να αναβάλλετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως αλλαγή θέσεων εργασίας ή μετακομίσεις.
- Μιλήστε σε κάποιον για αυτά που σας αγχώνουν – είτε σε φίλο, μέλος οικογένειας ή ψυχολόγο.
- Δοκιμάστε νέους τρόπους χαλάρωσης. με δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως άσκηση, διαλογισμός, ανάγνωση, κηπουρική ή ακρόαση μουσικής.
- Να καταναλώνετε πάντα την ετήσια άδεια σας ώστε να έχετε την ανάπαυλα που χρειάζεστε για να «επαναφορτίσετε τις μπαταρίες» σας.
- Βγείτε από το χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια του γεύματος – ακόμη και αν πρόκειται για 10λεπτο περίπατο. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι και πιο παραγωγικοί μετέπειτα.
- Προσπαθήστε να μην προγραμματίζετε τις συναντήσεις πολύ αργότερα από τις ώρες εργασίας.
- Εάν οι ώρες υπερωριών είναι παράλογες, συζητήστε το με τον ανώτερό σας.
- Εάν εργάζεστε συχνά έως αργά, προσπαθήστε να φεύγετε εγκαίρως μερικές φορές την εβδομάδα. Ελέγξτε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.
- Εάν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος, αποφύγετε να ελέγχετε τα e-mail σας.
Το ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στο περιβάλλον εργασίας σας, δεν σημαίνει ότι είστε ανίκανοι – ακόμα και όταν είστε κολλημένοι σε μια δύσκολη κατάσταση. Όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις σας ή οι φιλοδοξίες σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε ή να επισκεφτείτε ένα επαγγελματία υγείας, για να προστατευτείτε από τις επιζήμιες επιπτώσεις του στρες και να βελτιώσετε την ικανοποίηση από την εργασία σας.
Πηγές:
- www.helpguide.org
- www.apa.org
- www.headsup.org.au