η Θάλπος γράφει…
«Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει» πίστευε ο σοφός λαός μας και όχι άδικα…
Στη θεωρία του ο Φρόιντ ανέπτυξε εκτενώς την έννοια του ασυνείδητου και τη σημασία του στα όνειρα. Πίστευε όμως, πως το ασυνείδητο παραμονεύει και πίσω από τα λάθη της γλώσσας και το χιούμορ.
Το φροϋδικό ολίσθημα δεν είναι άλλο από τα λάθη που κάνουμε στο λόγο μας, προφορικό ή γραπτό, χωρίς προφανές νόημα. Το ασυνείδητο παρεισφρέει στο συνειδητό ανεξέλεγκτα δημιουργώντας λεκτικά λάθη, καθόλου τυχαία σύμφωνα με τον Φρόιντ που πίστευε ότι οι βαθιές, αληθινές επιθυμίες των ανθρώπων βρίσκονταν ακόμα και στα λάθη της γλώσσας. Σκεφτείτε πόσα πράγματα που θα θέλαμε να πούμε μπορεί να προκαλούσαν καταστροφή ή να πλήγωναν ανεπανόρθωτα και πόσα από αυτά επίσης έχουμε απωθήσει και «θάψει» στο ασυνείδητό μας.
Οι λόγοι ωστόσο που μπορεί να πέσουμε σε λεκτικά λάθη είναι δύο: η προσπάθεια να προσέξουμε μήπως μας ξεφύγει κάτι κατά λάθος, γεγονός που συνήθως φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και μια εσωτερική, καθοριστική ένταση που σχετίζεται με κάτι «απαγορευμένο». Αυτές οι εντάσεις επειδή δεν γίνονται αποδεκτές από το συνειδητό, βρίσκουν διέξοδο στη γλώσσα. Εξαιτίας των παραπάνω λοιπόν, όπως εύκολα θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς, το φροϋδικό ολίσθημα αποτελεί το φόβο και τον τρόμο όλων των δημόσιων και σημαντικών προσώπων.
Αν και η θεωρία του Φρόιντ σχετικά με τα λεκτικά λάθη έχει επαληθευτεί πολλές φορές στην σύγχρονη επιστήμη της ψυχολογίας, σημερινές έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι τείνουμε να κάνουμε περίπου 1- 2 «αθώα» λάθη για κάθε 1000 λέξεις που αρθρώνουμε, χωρίς τη συμμετοχή του ασυνείδητου.
Πηγές:
https://enallaktikidrasi.com/2018/11/froidiko-olisthima-asineidito-eisvallei-glwssa/
Photo by Usman Yousaf on Unsplash