η Θάλπος γράφει…
Η Φάτα Μοργκάνα, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν μάγισσα και ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν πάνω από τις ακτές, παρασύροντας τους ναυτικούς σε ναυάγια.
Το οπτικό φαινόμενο που πήρε το όνομά της χρησιμοποιείται στη σικελική παράδοση για να υποδηλώσει ένα ιδιαίτερο είδος διπλού αντικατοπτρισμού που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή.
Τα νησιά, τα πλοία και τα παγόβουνα εμφανίζονται σύνθετα στον ορίζοντα σαν δυο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.
Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα και παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα. Υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς, αφού δημιουργείται πάνω από τον ορίζοντα, σε αντίθεση με τους κατώτερους που δημιουργούνται κάτω από αυτόν και είναι υπεύθυνοι για οφθαλμαπάτες όπως ανύπαρκτες οάσεις στην έρημο.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει συνδεθεί με τους γνωστούς Δροσουλίτες. Τις σκιές πολεμιστών που παρελαύνουν σαν φαντάσματα στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Από πολλούς πιστεύεται ότι δεν πρόκειται για φαντάσματα αλλά για είδωλα στρατιωτών που κάνουν ασκήσεις σε κάποια βορειοαφρικανική χώρα και αντικατοπτρίζονται στη περιοχή.
Άλλος ένας γνωστός μύθος που ενδεχομένως να οφείλεται στο φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα είναι αυτός του Ιπτάμενου Ολλανδού. Σύμφωνα με λαογραφίες ήταν ένα πλοίο φάντασμα καταδικασμένο να περιπλανιέται στη θάλασσα για πάντα.
Φαντάσματα ή αντικατοπτρισμοί ίσως δεν μάθουμε ποτέ με σιγουριά, πάντα όμως θα μας μαγεύουν!
Photo by Ben White on Unsplash