Αυξημένο άγχος, βλάβη στη μνήμη, επαναληπτικές συμπεριφορές είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα που μπορούν να μας φέρουν τα πολλά λιπαρά της διατροφή μας στην υγεία του εγκεφάλου μας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ”Biological Psychiatry”, υποδεικνύουν ότι ακόμα και όσοι δεν είναι παχύσαρκοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές για να μην εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με τη διατροφή.
Τα πολλά λιπαρά οδηγούν σε αλλαγές της υγείας και της συμπεριφοράς, σε ένα βαθμό αλλάζοντας το μικροβίωμα, σημείωσαν οι ερευνητές.
Ο John Krystal, εκδότης του Biological Psychiatry, σημείωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι διατροφή με πολλά λιπαρά βλάπτει την υγεία του εγκεφάλου, μερικώς επειδή διαταράσσει τη συμβιωτική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό.
Ερευνητές του Louisiana State University στης ΗΠΑ, μελέτησαν αν το μικροβίωμα που συνδέεται με την παχυσαρκία αλλάζει τη συμπεριφορά και τη νόηση ακόμα και χωρίς να είναι κάποιος παχύσαρκος.
Ποντικοί που δεν ήταν παχύσαρκοι ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή αλλά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μικροχλωρίδας από ποντικούς- δότες που είχαν ακολουθήσει διατροφή υψηλή σε λιπαρά ή διατροφή που αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.
Στη συνέχεια οι ποντικοί που την έλαβαν αξιολογήθηκαν για αλλαγές στη συμπεριφορά και τη νόηση.
Όσοι έλαβαν τη μικροχλωρίδα που συνδεόταν με την υψηλή σε λιπαρά διατροφή είχαν πολλές διαταραχές στη συμπεριφορά, περιλαμβανομένου του αυξημένου άγχους, της βλάβης στη μνήμη και των επαναληπτικών συμπεριφορών.
Επιπλέον εμφάνισαν αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και δείκτες φλεγμονής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο επίσης παρατηρήθηκαν και ενδεχομένως μπορεί να συνέβαλαν στις αλλαγές συμπεριφοράς.
Tα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ότι αλλαγές στο μικροβίωμα που οφείλονται στη διατροφή είναι αρκετές για να αλλάξει η εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και χωρίς να υπάρχει παχυσαρκία.