από την εργοθεραπεύτρια του “Θάλπος Αττικής” Βασιλική Μωραΐτη
Η μετάβαση στην τρίτη ηλικία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στην ζωή του ανθρώπου που συνοδεύεται από πολλές σημαντικές αλλαγές σε βιολογικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Καταστάσεις της καθημερινής ζωής όπως η συνταξιοδότηση, η διαχείριση των σωματικών και νοητικών αλλαγών και η απώλεια αγαπημένων προσώπων, είναι συνθήκες τις οποίες καλείται να διαχειριστεί ο ηλικιωμένος. Σε όλες αυτές τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, η ύπαρξη ενός κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, στην καλύτερη προσαρμογή του και στην διατήρηση ενός ποιοτικού επιπέδου ποιότητας ζωής.
Σωματικά Οφέλη
Τα κατοικίδια χρειάζονται φροντίδα, βόλτες, φαγητό, παιχνίδι, επισκέψεις στο γιατρό, δραστηριότητες που μπορούν να κινητοποιήσουν τον ηλικιωμένο και να του παρέχουν ένα κίνητρο για καθημερινή δραστηριοποίηση. Τα άτομα αποκτούν ευθύνες και υποχρεώσεις, κάτι το οποίο στερούνται κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης και συχνά αποτελεί λόγο, που αισθάνονται ανεπαρκείς ή όπως λένε «βάρος για την κοινωνία». Μέσα από την ανάληψη τέτοιων ευθυνών, το ηλικιωμένο άτομο επανακτά την αυτοπεποίθηση του, αισθάνεται πως η καθημερινότητα του έχει νόημα και πως προσφέρει. Σημαντικά είναι επίσης τα οφέλη στην σωματική υγεία του ηλικιωμένου, καθώς μέσα από δραστηριότητες όπως οι βόλτες και η γενικότερη φροντίδα του ζώου διατηρείται η καλή καρδιαγγειακή και μυοσκελετική λειτουργία, σημαντικές για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Η επαφή επίσης με τα ζώα έχει ηρεμιστικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικά χάδια στο κατοικίδιο για λίγα λεπτά είναι αρκετά για κάποιον να χαλαρώσει και να νιώσει όμορφα. Τα χάδια έχουν κατευναστικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση μιας πολύ σημαντικής ορμόνης της ωκυτοκίνης, γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης”, η οποία εκλύεται όταν ερχόμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους ή με τα κατοικίδια μας.
Ψυχικά Οφέλη
Εκτός από τα σωματικά οφέλη, είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στα οφέλη που έχει η συντροφιά ενός ζώου σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Η μοναξιά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, που καλούνται να διαχειριστούν τα άτομα τρίτης ηλικίας. Συχνά, τείνουν να κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους, έχουν περιορισμένες κοινωνικές επαφές και συνήθως σταματούν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που παλαιότερα τους προσέφεραν ευχαρίστηση. Σε αυτή την περίπτωση η συντροφιά ενός κατοικιδίου ζώου μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Η παρέα με το κατοικίδιο ζώο βοηθάει τον άνθρωπο να επικεντρωθεί στο εδώ και τώρα. Το ζώο ζει στο παρόν, δεν έχει έγνοιες για το μέλλον, χαίρεται την στιγμή, και σε αυτό μπορεί να παρακινήσει και το άτομο που το φροντίζει. Ένα ολιγόλεπτο παιχνίδι, μια μικρή βόλτα στο τετράγωνο ή απλά ένα χάδι αποσπούν το μυαλό από τις σκέψεις για το μέλλον ή τα προβλήματα υγείας, σκέψεις που τις περισσότερες φορές ανησυχούν τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Ας μην γελιόμαστε… όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να αισθανόμαστε πώς έχουμε κάτι που δίνει νόημα στην ζωή μας, κάποιον που θα μας ακούει χωρίς να κρίνει, που θα είναι εκεί πάντα και θα μας δίνει την αγάπη του ανιδιοτελώς. Πόσο μάλλον σε μια τόσο ιδιαίτερη φάση ζωής, όπως αυτήν της τρίτης ηλικίας, τα κατοικίδια ζώα φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων δίνοντας τους νόημα και ελπίδα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Enders-Slegers, M. J., & Hediger, K. (2019). Pet ownership and human–animal interaction in an aging population: Rewards and challenges. Anthrozoös, 32(2), 255-265.
Topics, C., Activities, S. and Ballinger, B., (2021). The Healing Power of Pets for Seniors. [online] Agingcare.com. Retrieved from: https://www.agingcare.com/articles/benefits-of-elderly-owning-pets-113294.htm>