Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Για πολλούς, η κοινωνικοποίηση είναι κάτι που συμβαίνει αβίαστα στη ζωή τους, κάθε μέρα. Είναι αυτονόητο ότι θα κανονίσουν να βρεθούν με τους φίλους τους ή θα βγουν με τους συναδέλφους μετά την δουλειά, χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο επωφελείς είναι αυτές οι κοινωνικές συναντήσεις, για τη συνολική υγεία τους. Η διατήρηση της σχέσης με την οικογένεια, τους φίλους και οι δραστηριότητες μαζί τους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή κάθε ατόμου.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Susan Pinker, η άμεση επαφή των ανθρώπων (face to face), ενεργοποιεί τμήματα του νευρικού μας συστήματος, τα οποία απελευθερώνουν ένα «κοκτέιλ» νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι, ρυθμίζουν την ανταπόκρισή μας στο άγχος. Με άλλα λόγια, η διαπροσωπική επικοινωνία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε μακροπρόθεσμα, πιο ανθεκτικοί σε αγχώδεις καταστάσεις.
Η κατανάλωση χρόνου για κοινωνικές συναναστροφές, μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις ανάγκες της καθημερινότητας. Διότι αν είμαστε απομονωμένοι και φυτοζωούμε, ο αδρανοποιημένος εγκέφαλος έχει την τάση να γεμίζει τα κενά, με αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες, προκαλώντας συναισθήματα λύπης. Ενώ με τη συχνή αλληλεπίδραση με διάφορους ανθρώπους, ξεχνάμε για λίγο τις έγνοιες μας και μπορούμε να γνωρίσουμε – μέσα από την συμπεριφορά τους, την προσωπικότητα τους και τον τρόπο σκέψης τους – έναν άλλο τρόπο ζωής και αντίληψης των πραγμάτων.
Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για μία ψυχικά υγιή ζωή, ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από ψυχική ασθένεια, όπως η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που έχουν καταθλιπτικές τάσεις, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν ανήκουν κάπου, ότι δεν αξίζουν την προσοχή κανενός και να αρνούνται ακόμη και τη φροντίδα και την αγάπη της οικογένειας και των φίλων. Η συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες, έχει πολύ θετική επίδραση, καθώς αμβλύνει τα συναισθήματα του άγχους και της απομόνωσης, δίνοντας παράλληλα στο άτομο την ευκαιρία να δημιουργήσει νέους κοινωνικούς δεσμούς, καθώς και να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες.
Η κοινωνικοποίηση συμβάλλει στην ευτυχία και τη μακροζωία. Η χαρά του να έχεις στενούς κοινωνικούς δεσμούς – με φίλους, συνεργάτες ή μέλη της οικογένειας – μπορεί να μας κάνει ευτυχείς και να βελτιώσουμε τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή μας, μακροπρόθεσμα. Ο Dr. Archelle Georgiou, ο οποίος μελέτησε τους “SuperAgers” στο νησί της Ικαρίας, παρατήρησε ότι όλοι περιβάλλονταν από την οικογένεια, τους γείτονες, και άλλα μέλη της κοινότητας τους, και ότι όλοι υποστήριζαν ενεργά ο ένας τον άλλον. Οι Ικαριώτες, παρατήρησε επίσης, ότι συγκεντρώνονταν σχεδόν κάθε βράδυ, για να χαλαρώσουν και να αποβάλουν τις σκοτούρες τις ημέρας.
Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την κοινωνική σύνδεση, με τα οφέλη για τη σωματική υγεία και τις καλύτερες συνήθειες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Το συμπέρασμα είναι, ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της κοινωνικής διασύνδεσης. Τα θετικά ψυχικά και σωματικά οφέλη είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου στρες και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας. Είναι απίστευτο ότι κάτι τόσο απλό, όσο η φιλία ή η παρέα, μπορεί να έχει τόσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Αν αναζητάτε έναν ολοκληρωμένο υγιεινό τρόπο ζωής, χρειάζεται να συμπεριλάβετε κάτι περισσότερο από μια καλή διατροφή και άσκηση – χρειάζεται να βρείτε χρόνο να κοινωνικοποιηθείτε!
The Benefits of Social Interaction for People Living With a Mental Illness
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321019.php
https://www.mindbody7.com/news/2017/12/28/want-better-mental-health-socialize
PHOTO CREDIT: Jens Johnsson